Prema nekim proračunima, većina stambenih zgrada troši otprilike 40 posto ukupne potrošnje energije. Shvatili su to i stanari stambene zgrade na adresi kralja Tomislava na broju 10 u Čazmi koji su ovih dana dovršili energetsku obnovu vanjskog dijela stambenog prostora. Korak k obnovi, kaže Ivana Popilovski, predstavnica stanara s jednog od dvaju ulaza, nije bio nimalo lak jer su stanari za realizaciju zamišljene obnove trebali podići kredit od gotovo 300 tisuća kuna.

Bespovratnih 190 tisuća kuna

– Otkako je zgrada izgrađena u 60–im godinama u nju se ništa nije ulagalo i to smo osjetili kroz nepotrebno visoke troškove grijanja. Naime, dobar dio toplinske energije odlazio kroz vanjske zidove i tu smo željeli uštedjeti. Prvo je trebalo prikupiti suglasnost većine stanara da bi uopće mogli krenuti u obnovu, a potom je uslijedila izrada energetskog certifikata i projektne dokumentacije. Zahvaljujući pomoći bjelovarske tvrtke Beming koja je osiguravatelj naše zgrade, projekt smo kandidirali prema Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Na sreću, Fond je odobrio projekt i sufinancirao 40 posto ukupne vrijednosti radova, odnosno 190 tisuća kuna. To nam je velika pomoć s obzirom da je ukupna vrijednost radova iznosi 477 tisuća kuna–kazala je Popilovski.

Samo četiri godine otplate

Kako je podignuti kredit konkretno utjecao na visinu mjesečnog iznosa pričuve koju plaćaju stanari?

-Do sada je svaki stanar plaćao dvije kune po četvornom metru stambenog prostora, a sada je taj iznos podignut za dodatnih četiri kune. Možda se čini puno, no ako smo izračunali da ćemo kredit u potpunosti otplatiti za otprilike četiri godine, a potom ostvarivati uštede na grijanju kroz koje ćemo vratiti uloženi novac, onda je investicija i više no opravdana–kaže Popilovski. Mario Brestovečki, direktor Beminga, kaže kako je obnova stambene zgrade u Čazmi prvi realizirani projekt u režiji spomenute tvrtke.

-Osim ušteda, stanari će uvidjeti kako im se obnovom povećala i cijena stana na tržištu. U pripremi imamo još nekoliko sličnih projekata, a neki su dovršeni i čekamo da Fond ubrzo raspiše natječaj na koji ćemo ih kandidirati. Ovo je jedan pozitivan primjer dugoročnih ušteda za sve ostale stanare. Kada fond već nudi novac, zašto ga ne uzeti–smatra Brestovečki.