Sudeći prema objavljenim rezultatima, turisti ne samo da se nisu zasitili prirodnih i eno-gastro ljepota bilogorskog kraja, već mu u sve većem broju ne mogu odoljeti. Prema podacima Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije, 2016. godinu smo završili sa 73.394 ostvarena noćenja, koja su zabilježena u nacionalnom sustavu za prijavu i odjavu gostiju eVisitor. U prilog odličnim rezultatima govori i činjenica da je iza nas godina kada je prvi put u povijesti u BBŽ na mjesečnoj razini, i to u dva ljetna mjeseca, premašena brojka od po sedam tisuća noćenja.

U dvije godine udvostručen broj noćenja
Valja istaknuti da se u ove brojke ne ubraja dodatno ostvarenih više od 42.800 noćenja u Daruvarskim toplicama u nekomercijalnom smještaju, dakle preko HZZO-a. Budući da nije bilo otvaranja novih većih smještajnih kapaciteta, napredak od gotovo osam tisuća noćenja više u odnosu na 2015. očito je rezultat intenzivnog zajedničkog rada privatnog i javnog sektora, osmišljavanja novih turističkih programa, višestruko pojačane promocije na domaćem i inozemnom tržištu, ulaganja u poboljšanja kvalitete sadržaja. Koliki je pomak ostvaren dovoljno je ove podatke o broju turista koji posjećuju našu županiju još prije otprilike dvije godine bio na razini 37.754 noćenja.

Strani gosti

– Ono što treba istaknuti jest da se u ovu statistiku ne ubrajaju niti jednodnevni dolasci, izleti, koji donose značaju turističku potrošnju, a kojih smo broj višestruko povećali. Istaknut ću samo podatak o organiziranim putovanjima, npr. programe agroturizma Vinia, koji obuhvaćaju i sadržaje u Velikom Trojstvu, koje je posjetilo više od 100 organiziranih grupa autobusom iz cijele Hrvatske. Romsku kuću je obišlo pak 50-ak organiziranih grupa. Lovrakov centar isto tako broji više od 100 autobusa posjetitelja, a dodamo li tome individualne jednodnevne posjete našim turističkim domaćinstvima i manifestacijama, broj jednodnevnih posjetitelja doseže 400 tisuća na godišnjoj razini – ističe direktorica Turističke zajednica BBŽ Jasna Vaniček Fila. Da bilogorske turističke potencijale sve više cijene ne samo domaći, nego sve više i brojni strani gosti dokazuju također brojke. Među strancima, kojih je inače u ukupnoj strukturi dolazaka bilo 29 posto, na prvom mjestu po ostvarenim noćenjima su Nijemci, drugi su Talijani, a potom Slovenci i Austrijanci.