U želji da malo popravi kućni budžet Izabela Novak iz Bereka nedavno je počela izrađivati jedinstvene pletene rukotvorine od papira i sličnih prirodnih materijala. Osnovala je i domaću radinost kako bi svoje proizvode sasvim legalno mogla plasirati na tržište. Riječ je o jedinstvenoj tehnici za koju se u nas malo zna, a za koju je ova berečka umjetnica saznala na internetu.

Reklamni materijali

-Zapravo sam tražila upute za izradu vijenaca od šiba, a naišla sam na upute za izradu košarica od papira. Pa sam se i sama odlučila okušati u toj tehnici – priča nam gđa Izabela. Brzo je shvatila da joj to dobro ide pa se nastavila usavršavati. Pojašnjava nam kako je listove papira prvo potrebno smotati u štapiće koji se potom koriste za pletenje. Ona od njih izrađuje košarice, vjenčiće, košare za boce i razne druge ukrasne predmete. Svaki od njih neponovljiv je i jedinstven. Svoje kreacije ponekad upotpuni drugim prirodnim materijalima, kao što su špaga, tjestenina, vuna i slično.
-Za izradu je najbolji papir na kojem se tiskaju reklame trgovačkih centara koje nam redovito stižu u sandučiće. Već sam angažirala nekolicinu prijatelja i susjeda da mi ih skupljaju, tako da mi materijala za posao ne nedostaje. Nakon što predmete ispletem, većinu obojim, i to uglavnom prema željama kupaca – priča nam naša sugovornica.
Radi, kaže, kad god uhvati vremena. I dok joj je za izradu pojedinih predmeta potrebno svega sat ili dva vremena, komplicirane zna raditi i po desetak sati. Jedna od takvih umjetnina jest i tricikl u koji se može staviti cvijeće ili kakav drugi ukras, a za kojeg trenutno traži 200 kuna.

Kreativni gen

-Do sada sam ponudila kupcima svoje proizvode na tržnicama u Bjelovaru i Čazmi, a mogu se vidjeti i na Njuškalu i Facebooku. Moram priznati da se ljudi više dive mojim radovima no što ih kupuju, no vjerujem da će se i to s vremenom promijeniti – kaže Izabela, koja je po struci inače metaloglodač. Rodom je iz Zenice, a priznaje kako u djetinjstvu i mladosti nije bila pretjerano zainteresirana za likovni i kreativni rad. No, da u njezinoj obitelji postoji neki gen za stvaralaštvo, potvrđuje i rad njezine kćeri Gabrijele.
-Ona prekrasno slika, zaista je talentirana za likovnu umjetnost. Osim toga, izrađuje i nakit od prirodnih materijala, kao što su ljuske pistacija, kukuruz, čepovi od boca i slično – kaže ponosna mama.
Svoje bi radove Izabela trebala predstaviti i na nadolazećom Proljetnom sajmu u Gudovcu, zajedno s drugim privrednicima s berečkog područja, a svi zainteresirani ih mogu pogledati i na Facebook stranci Domaća radinost Berek.