Vijećnici Općine Ivanska za svog posljednjeg zasjedanja donijeli su odluku o visini naknade za prekomjernu uporabu nerazvrstanih cesta. Na to ih je potaknula činjenica da kamioni različitih autoprijevoznika gotovo svakodnevno uništavaju lokalne prometnice, najčešće izvozeći drvo iz okolnih šuma. Podsjetimo, mještani Babinca tako su prije dva tjedna blokirali županijsku prometnicu u svom naselju, kako bi spriječili prolazak kamiona koji su odvozili drvo iz šume, a koji im, kažu, svakodnevno uništavaju asfalt. Zahvaljujući novoj odluci, vlasnici kamiona i strojeva težih od 7,5 tona buduće će morati zatražiti od Općine Ivanska posebnu dozvolu za prometovnje općinskim cestama te, ovisno o težini kamiona odnosno stroja, platiti odgovarajući naknadu koje se kreću u rasponu od četiri do 32 kune po toni. Od ove odluke izuzeti su poljoprivredni strojevi.

Komunalni redar kontrolira situaciju

-Situaciju na terenu kontrolirat će komunalni redar koji će, ukoliko zatekne vozače u prekršaju, zvati prometnu policiji koja dalje mora postupati u skladu s našom odlukom – pojašnjava načelnik Bartolčić. Dodaje kako je na području Općine Ivanska stotinjak kilometara nerazvrstanih cesta, od kojih je 20-ak doista frekevetnih odnosno onih kojima se spomenuti promet odvija svakodnevno.
-Popravak tih cesta nakon što ih unište kamioni je skup i mislimo da je uvođenje naknade najbolje rješenje. Moram naglasiti kako donošenje ove odluke nije upereno protiv autoprijevoznika ili Hrvatskih šuma. Mi samo vjerujemo da se boljom organizacijom ovaj problem može riješiti na zadovoljstvo svih strana. Nismo jedini koji se s njim susreću. Naknade su prije nas uvele općine Kapela i Velika Trnovitica, a koliko mi je poznato, na tome radi i Velika Pisanica – zaključuje Bartolčić.