Kako bi pomogli, a vjerojatno i ušutkali radnike Česme,  Hrvatske šume dale su Sindikatu PPDIV pozajmicu od gotovo milijun kuna, koja je potom u obliku bespovratne pomoći isplaćena radnicima

– Nakon svih prijevara u pretvorbi, privatizaciji, preživjelih stečaja, neisplaćenih plaća, smanjivanja plaća, neisplaćenih materijalnih prava iz Kolektivnog ugovora, primanja dijela plaće u bonovima i slično, sada nam se prijeti i tužbom. Mi kao pravno neuki nemamo saznanja da smo počinili bilo koje kazneno djelo, izuzev ako sve ovo što smo pretrpjeli nije kazneno djelo – stoji u predstavci radnika Česme SP u stečaju, koja je odaslana na adrese svih saborskih klubova zastupnika, Ministarstva financija, DORH-u i USKOK-u. Da stvar bude gora, bivši radnici Česme prijetnje dobivaju upravo od onih koji su ih trebali najviše štititi, od sindikalnih predstavnika. Naime, nakon što su radnici Česme preko noći izbačeni iz predstečajne nagodbe Spačve, kao svojevrsna utjeha trebale su im biti isplaćene zaslužene plaće za lipanj i srpanj. No, uprava i nadzorni odbor Spačve nisu to željeli učiniti, čak niti uz  posredovanje čak tri ministarstva (financija, poljoprivrede i rada), tvrdeći da Česma više nije njihov problem. Kako bi pomogli, a vjerojatno i ušutkali radnike Česme,  Hrvatske šume dale su Sindikatu PPDIV pozajmicu od gotovo milijun kuna, koja je potom u obliku bespovratne pomoći isplaćena radnicima.

No, nakon proglašenja stečaja, spominje se u anonimnoj predstavci, Šimo Orešković, predsjednik Sindikata PPDIV od radnika traži da ponaosob potpišu da im je isplaćena bruto plaća, da bi uskoro izmijenio zahtjev, tražeći da potpišu da im je isplaćena neto plaća. I ne samo to, već, tvrde anonimni radnici, Orešković im šalje prijeteće poruke.

...

Želite članak pročitati do kraja?
Cijeli članak možete pronaći u tiskanom izdanju broj 11 ili pretplatom na naše online izdanje.