– Draga gospođo predsjednice! Majka sam osmero djece. Muž je nesposoban za rad jer je teško ozlijedio kralježnicu. Primamo samo dječji i porodiljnu naknadu, a živimo u staroj i trošnoj kućici. Ja vas molim da nas posjetite i sami se uvjerite u naše stanje. Da li je ikako moguće da nam pomognete – samo je dio potresne SMS poruke kojom se Slavica Trojka iz Laminca u Općini Štefanje ovih dana obratila predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.
Nemaju ni za kolač
– Zaista teško živimo. Imamo osmero djece koja traže svoje. Srce me boli kada me djeca zatraže igračku, da im ispečem kolač, kupim majicu, hlače ili nove tenisice. Srce me boli kada kada djeca piju vodu umjesto nekog soka ili kada tjednima jedemo obroke bez mesa jer nemamo za bolje. Najgore mi je što djeca odrastaju u lošim uvjetima. Preživljavamo od 5.900 kuna mjesečno koje dobivamo na ime dječjeg doplatka, porodiljne naknade i socijalne pomoći. S tim novcem jedva uspijemo podmiriti sve račune, kupiti pelene i osnovne namirnice, a gdje je školski pribor. Trenutnu imamo četiri đaka, a na jesen ćemo dobiti još jednog. Sve to treba namiriti i vrlo nam je teško – priča nam majka Slavica očajna zbog stanja u kojoj živi njezina mnogobrojna obitelj.
Najveća želja je pristojan dom
Kaže kako se predsjednici Grabar Kitarović obratila samo iz jednog razloga, a to je da im pomogne u vezi stambenog zbrinjavanja.
– Premda bi nam dobro došla pomoć u školskim potrepštinama, pelenama te u odjeći i obući za malene, prvenstveno bi nam trebao novi smještaj. Životarimo u trošnoj kući od blata koja ima dvije skučene sobe. Krovište i zidovi propuštaju vlagu na sve strane pa se u prostorijama širi nesnosan miris vlage i plijesni. Vodu koristimo iz ruševnog bunara, a svi zajedno idemo na poljski WC. Žalosna sam kada moram gledati djecu koja moraju boraviti u ovakvim uvjetima. Predsjednici sam napisala SMS i poslala na broj koji sam pronašla na njezinoj Facebook stranici jer hitno trebamo pristojan smještaj – kaže Slavica.
Razočaranje iz Ureda predsjednice
U roku od nekoliko dana iz Ureda predsjednice stigao je odgovor, ali ne onakav koji je Slavica očekivala.
– U dopisu stoji kako je Ured o našoj situaciji samo obavijestio Ured državne uprave u BBŽ, Ispostavu Čazma. Pomalo sam se razočarala jer je predsjednica stalno govorila o demografskoj obnovi. Naša obitelji je za to odličan primjer, no ipak nismo dobili njezinu podršku. Na kraju svega nazvala nas je jedna ljubazna žena iz Čazme i objasnila da ne možemo ostvariti pomoć u materijalu jer ne živimo u općini koja se nalazi na području posebne državne skrbi. Da kojim slučajem živimo u susjednoj Ivanskoj, dobili bi neku malu parcelu i pomoć u građevinskom materijalu. Problem je i taj što je ova trošna kuća u našem vlasništvu. Jedva smo uspjeli osigurati bilo kakav krov nad glavom, a sada ispada da nam je teret. U nekoliko navrata smo se obraćali i Općini Štefanje za bilo kakvu pomoć. Svaki put smo odbijeni pod obrazloženjem da se ima dosta starijih osoba o kojima se brinu – ogorčena je majka Slavica koja zbog neimaštine više ne vidi izlaz za sebe i svoju obitelj.