Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Bjelovaru, koji je u svibnju prošle godine Josipa Bačka (51) osudio na tri godine zatvora zbog pokušaja nanošenja teških tjelesnih ozljeda susjedu Ivanu Rabadžiji. Vrhovni sud odbacio je i žalbu državnog odvjetništva, kao i žalbu njegove obrane, procijenivši da su one neosnovane i potvrdio je prvostupanjsku presudu. Državno odvjetništvo se žalilo tražeći da se presuda ukine zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i vrati na ponovno suđenje jer je prvostupanjski sud nekritički prihvatio obranu optuženika u dijelu u kojem tvrdi da nije imao namjeru usmrtiti Rabadžiju. No, Vrhovni sud je procijenio da je prvostupanjski sud pravilno odlučio da nijedan od dokaza ne upućuje da je Bačak imao namjeru usmrtiti Rabadžiju, već ga je “samo” želio teško ozlijediti.

Pio cijeli dan

Podsjetimo, Bačak je proglašen krivim što je 21. veljače 2015. godine u socijalnim stanovima u Velikim Sredicama nakon što se nasilno ponašao prema nevjenčanoj supruzi Danijeli Kovač nasrnuo na susjeda. Njega je u pomoć pozvala maloljetna kćer Danijele Kovač, a on je iz svog stana na prvom katu sišao u prizemlje, gdje se na hodniku nalazio Bačak sa sjekirom u ruci.

Nakon što ga je Rabadžija pozvao da se smiri, u namjeri da ga teško tjelesno ozlijedi, Bačak ga je točno neutvrđenim dijelom sjekire udario po čelu. Od udarca se Rabadžija sagnuo, nakon čega ga je Bačak ponovno opalio metalnim dijelom sjekire po tjemenu. Nesretni Rabadžija na kraju je prošao s dvije sjekotine na glavi veličine oko dva centimetra, za koje je sudsko-medicinski vještak utvrdio da predstavljaju tjelesnu ozljedu. Teška tjelesna ozljeda nije nastupila zahvaljujući tome što su Bačka zajednički uspjeli svladati Ivan Radažbija i Danijela Kovač, oduzevši mu sjekiru.

Inače, Županijsko državno odvjetništvo Bačka je teretilo za pokušaj ubojstva, no na kraju je osuđen zbog ipak blažeg kaznenog djela. Kako se moglo saznati tijekom suđenja, Bačak je u trenutku napada bio pod izuzetnim utjecajem alkohola. Iz nalaza toksikološkog vještaka moglo se zaključiti da je u trenutku kad je Rabadžiju udario sjekirom, u organizmu imao više od tri promila alkohola, a i sam je priznao da je tog dana pio od jutra. Pio je čisto vino i žestoka pića, a kad je stigao kući, on i Danijela Kovač još su nastavili s pićem. Ubrzo su se posvađali, a u Bačkove tvrdnje da je sjekiricu uzeo kako bi se obranio od dvadesetak godina starijeg Rabadžije, sudsko vijeće očito nije povjerovalo. Nakon što je izudarao Rabadžiju, Bačak je otišao u obližnju birtiju, gdje je nastavio piti, a ubrzo ga je ondje pokupila policija.

Liječenje od alkohola

U zatvorsku kaznu uračunato mu je vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 21. veljače do 16. ožujka prošle godine. Također, Bačku je izrečena i sigurnosna mjera obveznog liječenja od ovisnosti o alkoholu, dok će se umalo po Rabadžiju kobna sjekirica uništiti.