Kada bude uhićen jedan od glavnih aktera zvjerskog silovanja, a posebice nakon 25 godina od počinjenja tog zvjerskog čina, onda jedna takva vijest itekako treba zainteresirati javnost. Radi se o 43–godišnjem državljaninu Srbije nad kojim se provodi istraga zbog sumnje u ratni zločin, odnosno zbog zlostavljanja i brutalnog silovanja civila 1991. godine na području Daruvara.
Banuli u kuću
Muškarac je uhićen koncem prošle godine pod sumnjom da je kao 19–godišnjak tijekom 16. rujna 1991, dok su trajale borbe između pripadnika ZNG–a, branitelja grada i policijskih snaga s jedne strane te JNA i drugih srpskih formacija s druge, došao s nekoliko pripadnika tzv. Teritorijalne obrane Daruvar u obiteljsku kuću žene koja je tada imala 39 godina. Dok su branitelji odolijevali općem napadu koji se tog dana odvijao na Daruvar iz uporišnih punktova i vojarne Polum u obližnjim Doljanima, pripadnici tzv. Teritorijalne obrane Daruvar u kući su zlostavljali ženu, danas 64–godišnjakinju, njenog supruga (67), svekrvu (86), svekra (92) i jednu susjedu.
Zlostavljanje u podrumu
Naredili su im da legnu na tlo i cijelo vrijeme prijetili vatrenim oružjem. Potom su ih zatvorili u podrum kuće gdje su doveli još troje civila. Okrivljeni 43–godišnjak tada je zajedno s još dvojicom iz OT Daruvar odvukao vlasnicu kuće iz podruma u ljetnu kuhinju gdje su je, pod prijetnjom puškom, natjerali da se skine. Tamo ju je s još jednim brutalno silovao.
– Tijekom 2015. godine policijski službenici ove PU otkrili su počinitelja kaznenog djela ratnog zločina koje je počinjeno tijekom 1991. godine na području Daruvara koje se od evidentiranja 1993. godine vodilo po nepoznatom počinitelju. Počinitelj navedenoga kaznenoga djela tijekom studenoga 2015. godine predan je pritvorskom nadzorniku PU Zagrebačke, dok je kaznena prijava dostavljena ŽDO–u Zagreb–kazali su iz PU bjelovarsko–bilogorske.
Suđenje čeka iza rešetaka
Ovaj zvjerski događaj navodno je 1993. godine prijavila žrtva silovanja, a sve donedavno slučaj se vodio po nepoznatom počinitelju, premda su policijski službenici gotovo bili sigurni u identitet silovatelja. Međutim, njegovo ime nikako nije smjelo izaći u javnost, posebice stoga jer se osumnjičeni nalazio na teritoriju Srbije. U trenutku kada je stupio na hrvatski teritorij, stavljene su mu lisice na ruke. Istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda je na prijedlog zagrebačkog Županijskog odvjetništva 43–godišnjaku odredio zbog opasnosti od bijega u kojem se i danas nalazi, a iza rešetaka će najvjerojatnije dočekati početak suđenja.