– Uvijek se može bolje. Treba samo biti uporan i mukotrpno trenirati – govori nam simpatični Mihael Kunić, 18–godišnji Bjelovarčanin koji je teretanu otkrio s 15 godina, a posljednjih godinu dana, otkako je član teretane Titan Gym u vlasništvu Borisa Presečkog, poznatog bjelovarskog bodybuildera i trenera, drastično je unaprijedio rad na mišićnoj masi. Mladi Kunić sasvim sigurno je pobornik novog trenda koji podrazumijeva da se osoba sada već i u afirmativnim godinama bavi zdravim načinom života, ali i ozbiljno prime teretane. ‘Generacija teretane’, kao bi ih od milja mogli nazvati takve mladiće, ne samo da mukotrpno vježbaju provodeći sate i sate u bildanju, već fotografijama svojih isklesanih tijela sve češće ‘pale’ društvene mreže.
Ovisnik o vježbanju
No, Kuniću to nikako nije na prvom mjestu. Bitno mu je, kaže, samo da ne trati vrijeme sjedeći pred TV–om ili u kafiću, poput mnogih drugih mladića iz njegove generacije.
– Ne želim gubiti vrijeme na nešto što me ne interesira i ne želim da mi bude dosadno. Radije odem u teretanu i dobro se oznojim. Ondje se osjećam najbolje i čini mi se da sam rođen za bildanje – smije se Kunić, a već sljedeći trenutak nastavlja u ozbiljnijem tonu.
– Mogu reći da sam ovisnik o vježbanju. To me zadovoljava. Nema boljeg osjećaja nakon izlaska iz teretana, kada čovjek zna da je nešto kvalitetno odradio. Spreman sam sate i sate provesti u znoju i uopće mi nije teško. Znam da je nekima sama pomisao na odlazak u teretanu prava gnjavaža. Nemaju pojma koliko su u krivu – priča nam mladi Mihael.
Mama mu prigovara zbog krastavaca
Da je ovaj 18–godišnjak ozbiljno shvatio posao bodybuildera, govore i rezultati s raznih natjecanja koje je postigao u vrlo kratkom vremenu. Prvo mjesto na Croatian championshipu u visokoj kategoriji juniora ‘men’s physique’, šesto mjesto mjesto na Croatian championship u visokoj kategoriji seniora ‘men’s physique’, prvo mjesto na Titan cupu u kategoriji ‘newcome men’s phisique’…samo su neka od osvojenih odličja s kojima se može pohvaliti. Naravno, kaže Kunić, bildanje prati i zdrava prehrana u kombinaciji sa određenim dodacima koji pomaži izgradnji mišićne mase.
– Uglavnom ‘udaram’ po piletini, riži i zobenim pahuljicama. Iako bi ga trebao jesti, povrće mi baš i nije nešto omiljeno. No, zato volim krastavce. Mama mi već prigovara jer se teglu ‘istopim’ u samo par dana. Uglavnom, imam pet obroka dnevno. Svi su uravnoteženi i točno znam koliko proteina i ugljikohidrata sadrže. Kako već svi znaju, ako pravilna prehrana ne prati rad u teretani, ni rezultati ne mogu biti zadovoljavajući – smatra Kunić.
130 kilograma u benču
U bildanju, dodaje, provodi najviše sat i pol dnevno, a teretanu posjećuje šest dana u tjednu.
– Možda je najteže pred natjecanje. U tim danima bodybuilder prolazi dijetu. Pazi što jede, a posljednja 24 sata ne bi smio unositi vode. Cilj je da se voda istjera iz tijela i da se masnoće istope kako bi mišići pred sucima što više došli do izražaja – govori Kunić. Nedavno je završio Obrtničku školu za zanimanje elektroinstalatera. Kako posao do sada nije pronašao, sreću u tome ubrzo planira pronaći u Njemačkoj. Ondje će, kaže, nastaviti s napornim treninzima. A da bi mogao ostvariti vrhunske rezultate, dovoljno pokazuje da u benču već sada diže 130 kilograma. Za jednog 18–godišnjaka i više no impresivno.