Dojava je stigla s lokalnog groblja u Kobasičarima na kojem su grobari uređivali grobnicu, ali su zbog isparavanja razređivača ostali bez svijesti

Prošlu će godinu pripadnici bjelovarske Javne vatrogasne postrojbe pamtiti po nekoliko neobičnih intervencija, a jedna od bizarnijih zasigurno je spašavanje grobara iz grobnice. Tako je otprilike glasila panična dojava koja je prošlog ljeta vatrogascima stigla iz obližnjih Kobasičara.

Kada su stigli na groblje, dečki su zatekli ekipu hitne medicinske pomoći koja je pružala pomoć dvojici onesviještenih grobara. Oni su tog dana u grobnici bojali betonske zidove, a koristili su i nitro razrjeđivač koji je očito isparavao do te mjere da su obojica izgubila svijest. Na sreću, naišao je netko od mještana i do našeg dolaska ih izvukao iz grobnice i time im spasio živote –prisjetio se Milan Fučkor, zapovjednik bjelovarske JVP, jedne od čudnijih intervencije koja je, ne sreću, završila bez posljedica.

Dječja ruka u mašini za mljevenje mesa

Jedna takva u kojoj je nevjerojatnu sreću, pak, imao trogodišnji dječak, dogodila se u vrijeme prošlogodišnjeg kolinja.

Primili smo poziv iz bjelovarske bolnice u kojem nas je medicinsko osoblje zatražilo da dječačiću oslobodimo ruku iz električne mašine za mljevenje mesa. Desna ruka mu je bila omotana oko osovine i mi smo ju specijalnim alatom uz prisustvo liječnika uspjeli osloboditi. Na sreću, ruka mu je spašena – kazao je Fučkor.

Nešto slično, nastavio je, dogodilo su na polju nedaleko Kapele gdje je prilikom rada berača poljoprivredniku stroj uvukao ruku u bubanj i zdrobio ju. Bjelovarska JVP lani je imala nekoliko takvih intervencija, od kojih niti jedna, na žalost, nije prošla bez težih posljedica. Uz ‘standardne’ intervencije u prometnim nezgodama, bjelovarske ‘vatrene dečke’ tu i tamo zovu da razvale pokoja vrata.

U zadnjih 10 godina najviše intervencija u prometu

Bjelovarska JVP je tijekom 2013. godine zabilježila ukupno 208 intervencija. Njih 177 odnosilo se na tehničke intervencije što je najviša zabilježena brojka u posljednjih 10 godina, dok se ostatak odnosio na požare. Najviše intervencija zabilježeno je u kolovozu, dok se čak 50 posto intervencija odvijalo u vremenu od 9 do 12 sati.