– Imamo dobar razlog za veselje. Ovdje se desetljećima ništa nije ulagalo i ovaj kraj je dosta zapušten. No, to će se uskoro promijeniti – kaže Slavko Došen, načelnik Općine Zrinski Topolovac u kojoj živi nešto manje od tisuću stanovnika raspoređenih u tri naselja. Upravo je ta općina jedina unutar granica Bjelovarsko–bilogorske županije koja nema niti jednog metra vodovoda. No, to će se, kaže načelnik Došen, uskoro promijeniti.
– Baš nedavno dobili smo građevinsku dozvolu za projekt vodovodizacije naše općine. Radi se o potvrdi glavnog projekta za distributivni vodovod u devet naselja koja čine Zrinski Topolovac, te potvrdi priključka na magistralni vodovod koji bi ‘povukli’ iz susjedne općine Kapela – planira Došen.
Županija prepoznala potrebe mještana
Investitor cijelog projekta su, dodaje Došen, Bjelovarsko–bilogorske vode, a ukupna vrijednost radova procijenjena je na gotovo 12 milijuna kuna.
– Predstoji nam izrada projekta koji ćemo potom prijaviti na projekt Hrvatskih voda kojim financiraju izgradnju vodno–komunalne infrastrukture. U slučaju do projekt prođe što se iskreno nadam, Hrvatske vode financirale bi čak 90 posto ukupne vrijednosti projekta. Tu posebno moram istaknuti Bjelovarsko–bilogorsku županiju i župana Damira Bajsa što su prepoznali potrebe stanovnika naše malene općine i angažirale Bjelovarsko–bilogorske vode kao investitora – zahvalan je Došen.
Velika potreba za vodom
Da će vodovod itekako dobro doći mještanima, načelnik obrazlaže činjenicom da se većina stanovnika općine bavi poljoprivredom.
– Mještani se vodom od pamtivijeka opskrbljuju iz vlastitih bunara. Potreba za vodom je velika jer se dosta njih bavi stočarstvom, a u ljetnim mjesecima dobar dio bunara presuši. Stoku treba napojiti pa mještani tada plaćaju dovoz vode u cisternama što nikako nije mali izdatak. Da ne govorim da neki čak i ne koriste bunare jer voda nije za piće, već se opskrbljuju vodom iz dućana. Dolazak vodovoda mještanima će bitno olakšati život – smatra Došen.