Otkako je prošle godine zasjela na čelno mjesto Općinskog suda u Bjelovaru, Alma Horvatinović ne prestaje novim idejama oduševljavati kolege. Prvo ih je ugodno iznenadila s početkom uređenja sudskih prostorija, a potom i informacijom da se svi poslovi na uređenju financiraju iz budžeta Općinskog suda koji je, tvrde dobro upućeni, i više nego skroman.
– Žena je zaista fantastična. Osim što se primila uređenja prostorija, to sve uspijeva odraditi iz postojećeg budžeta koji, ruku na srce, baš i nije bogzna što – priča nam dobro upućen izvor s Općinskog suda. Premda ju zaposlenici hvale na sva usta, Horvatinović skromno odgovara kako je njezin posao, između ostalog i briga da zaposlenici suda rade u adekvatnim uvjetima.
Suradnja na obostranu korist
– Prije mog dolaska na mjesto predsjednice Općinskog suda u Bjelovaru, dosadašnji
predsjednici su se trudili u okviru svojih mogućnosti održavati prostorije suda, kako bi zaposlenici imali minimum radnog standarda za posao koji obavljaju. U ponovljenoj suradnji s Dragom Ivančićem, upraviteljem Zatvora u Bjelovaru te cijelom zatvorskom službom i zatvorenicima, pristupili smo uređenju prostorija i sudnica u sjedištu suda. Do sada smo odradili manji dio posla, na kojem se pokazalo da je suradnja obostrano korisna. Pri tome mogu napomenuti da su zatvorenici koji su bili izvršitelji poslova bili vrlo korektni i u potpunosti stručni za te poslove. Namještaj, stolice i stolove nismo kupovali ni mijenjali. Lakirali smo parket, bojali zidove, preuređivali sanitarni čvor, a sve u skladu sa raspoloživim sredstvima tekućeg investicijskog održavanja zgrada dostavljenog od Ministarstva pravosuđa. Ovo što smo uredili sigurno je primjer štednje, jer vrijednost rada zatvorenika je puno niža od tržišne cijene takvih kvalificiranih osoba, ali se ne smatram za to posebno zaslužna, obzirom da sam iskoristila blizinu Zatvora u Bjelovaru, a i neka svoja znanja oko uređenja interijera – kaže Horvatinović.
Minimalni uvjeti
U sklopu preuređenja predsjednica Horvatinović uskoro planira urediti i prostoriju na Općinskom sudu koju zaposlenici koriste kako bi u pauzi zapalili cigaretu, a u njoj se još uvijek nalazi – čučavac. Premda odavno nije u funkciji, činjenica da čučavac još uvijek postoji unutar bjelovarske Palače pravde čini se da je bio dovoljan razloga da predsjednica krene u preuređenje. Sve kako bi tog posljednjeg svjedoka nekih bivših vremena maknula s dnevnog reda i zaposlenicima osigurala minimalne uvjete za rad.