Porezna uprava za oko mjesec dana počet će s češljanjem zarada hrvatskih poreznih obveznika. Naime, do tada teče rok u kojem svi koji moraju podnose porezne prijave. Riječ je o osobama koje ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti, koje su ostvarile dohodak iz inozemstva i članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi. Svi ostali mogu računati da će im poreznici automatski obračunati poreznu obvezu, baš kao što je to bio slučaj i prošle godine. Podsjetimo, tada se prvi put počeo primjenjivati izmijenjeni Zakon o porezu na dohodak kojim je utvrđen poseban postupak određivanja godišnjeg poreza, samim time i automatsko ostvarivanje povrata poreza. Bjelovarčani takve promjene pozdravljaju. Inače, prošle godine država je poreznim obveznicima Bjelovarsko-bilogorske županije morala vratiti 25 milijuna kuna.

Vjerujete li poreznicima ili ipak podnosite zahtjev?

Ivan Stapić
Neću podnositi zato što se to više ne mora, poreznici sami to obavljaju na temelju dokumentacije koju imaju u svom sustavu. Inače ja vodim svoju evidenciju i ako ne bude kako treba podnijet ću žalbu.

Gordana Sočec
Od kada sam u mirovini o tome više ne brinem. Sjećam se dok sam radila onda sam morala hrpu papira ispuniti i nikada nije bilo dosta, uvijek je trebalo još nešto donijeti. Baš smo se nahodali od vrata do vrata.

Dragutin Petak
Podnosim poreznu prijavu za ženu, jer je ona otišla u mirovinu. Pošto spada u te neke samostalne djelatnosti, jer je proizvođač, imam njezinu punomoć i baš sam odnio papire. Za njih to Porezna ne radi sama, automatski.

Ivana Pavunić
Nisam zaposlena pa nažalost nemam što niti očekivati. Završila sam srednju ekonomsku i još nisam radila. Znam da je sada to sve puno jednostavnije, više se ne moraju nositi papiri, već Porezna sve ima u računalu.

Mirko Želježnjak
Umirovljenik sam i više ništa ne očekujem. Nemam nikakav dodatan prihod i ne moram ništa brinuti. Nekada sam podnosio i dobivao sam povrat, ali su iznosi bili jako mali, jer je bila mala plaća.

Josip Turkalj
Sjećam se da sam ranije morao nositi onu PK karticu. Mislim da već negdje dvije godine ništa ne moram nositi, već mi samo pošalju rješenje i novac. Negdje u ljetu prošle godine sam dobio povrat, ali ništa posebno.