Zahvaljujući odlično odrađenom poslu iza kojeg stoji Poduzetnički centar Garešnica sa svojim partnerima Gradom Lipikom, Općinom Orašje, Caritasom Banja Luka i Caritasom Bar, u Garešnicu će ovih dana stići odluka za provedbu projekta za investicije vrijedne oko pet milijuna kuna. Riječ je o rezultatima natječaja INTERREG, vezanom uz prekograničnu suradnju tri države, na koji su pristigle 164 projektne prijave iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a za provedbu odabran je 21 projekt. Pritom su Garešnica i Lipik jedini gradovi kojima je odobrena provedba više projekata, odnosno tri, koliko su i kandidirali. Novac su povukli u kategoriji poduzetništva, turizma i socijale.

Za poduzetnike početnike

U suradnji s Orašjem i Lipikom, Grad Garešnica izradio je projekt pokretanja startup inkubatora odnosno virtualnog i fizičkog inkubatora za poduzetnike početnike, za što im odobreno 1,7 milijuna kuna. Taj će novac biti uložen u uređenje poduzetničkog inkubatora koji će biti smješten u nekadašnjem prostoru garešničkog Prekršajnog suda.
– Ondje smo predvidjeli opremanje šest prostora za poduzetnike početnike, koji će imati i neke zajedničke prostorije i, naravno, monitoring djelatnika Poduzetniškog centra Garešnica (PCG). Vjerujem kako će zainteresiranih biti, s obzirom da smo i ranije imali više upita, vezanih upravo uz taj vid pomoći onima koji žele započeti neki posao – otkriva nam direktorica PCG-a Vida Iličić, dodajući kako će spomenuti prostor mladim gospodarstvenicima biti na raspolaganju tri godine. K tome, spomenuti gradovi dio odobrenih sredstava uložit će u izradu zajedničkog internetskog informativno-edukativnog portala, u planu su i zajedničke edukacije, nastupi na sajmovima i slično, a osigurana su i sredstva za plaću jedne osobe koja će dvije godine koordinirati svom aktivnostima vezanima uz projekt.

Turistička infrastruktura

Na području turizma Garešnica je za partnere izabrala Caritas iz Banja Luke i ponovno Grad Lipik, a 5,6 milijuna kuna kuna ostvarili su za zajednički projekt “Putovima tradicije – od trapista do graničara”. Njegovo je polazište banjalučki samostan trapista koji će odobrenim sredstvima biti djelomično obnovljen. U njemu će turisti imati priliku saznati o životu, tradiciji razvoja trapista i kako se proizvodi slavni sir koji je dobio ime po ovom monaškom redu. Iz samostana nova turistička ruta preko Okučana vodi prema Lipiku, gdje priču preuzimaju prekrasni lipicaneri, da bi preko Marinog Sela ponovno stigla u garešnički kraj, na ovdašnje staze graničara.
-Naš udio u ovom projektu iznosi 1,9 milijuuna kuna, a za taj novac će se uređivati druga ruta graničarskih staza koja vodi od Sportskog parka u središtu Garešnice, preko Skresova, prema Dišniku i Kapelici, pa opet nazad u središte grada. U planu je postavljanje urbane opreme, kao što su informativne table, drvene i solarne klupe, odmorišta i slično. K tome, u sklopu ovoga projekta gradit će se i Apollo park inspiriran Garešničaninom Mikeom Vucelićem, znanstvenikom NASA-e. U parku će, osim posebnih igračaka za najmlađe, biti i informativni sadržaji iz kojih će svi posjetitelji imati priliku doznati nešto o njemu – najavljuje naša sugovornica. Pored navedenog izradit će se i mobilne aplikacije za navedene staze koje su prilagođene pješacima, konjanicima i biciklistima. Iznenađenje u ovom projektu su kajaci i solarni čamci koji će u plovnom dijelu Ilove pružiti nove doživljaje i sadržaje za turiste.

Socijalni projekt

Posljednji odobreni projekt namijenjen je brizi za osobe starije životne dobi i za osobe kojima je potrebna palijativna skrb. Zahvaljujući iznosu od 1,4 milijuna kuna, oni će ubuduće na raspolaganju imati jednu stručnu osobu koja će njima, ali i njihovim obiteljima pomagati da se lakše nose sa svojom teškom svakodnevicom. U planu je i opremanje dnevnog boravka za stare, ali i kupovina kombi vozila kojim će se korisnici ovoga programa moći transportirati.
-Kako bi se olakšala svakodnevica osobama s invaliditetom i sličnim zdravstvenim tegobama, u planu je i pokretanje iznajmljivaonice ortopedske opreme. Naime, kako su mnoga ortopedska pomagala čiju nabavku ne financira HZZO skupa, na ovaj način mnogi će građani u potrebi moći doći do njih barem posudbom. Ovaj projekt realizirali smo s partnerima iz banjalučkog Caritasa, crnogorskog Caritasa iz Bara te Gradom Lipikom, a ukupno je za njega odobreno oko 5,4 milijuna kuna – kaže direktorica Iličić, dodajući kako vjeruje da je ovo tek početak ostvarenja značajnih sredstava iz europskih fondova. Naime, zaposlenici Poduzetničkog centra trenutno očekuju rezultate za nekolicinu prijavljenih projekata, dok je u tijeku izrada čitavog niza novih, s kojima Garešničani tek trebaju krenuti u lov na europski novac.