Dražen Gelenčir uspješan je poljoprivredni poduzetnik iz Hercegovca koji već 14 godina vodi svoj obrt i zna svaku “caku” tog posla.

-U mojoj obitelji su tri agronoma. Mama Nada, tata Josip i ja. Od malih nogu sam u poljoprivrednim vodama i imam mnogo iskustva u tome. Poljoprivrednu proizvodnju počeo sam na 45 hektara zemlje u zakupu, a kroz desetak godina svoje gospodarstvo sam proširio na 150 hektara od kojih je 100 u mojem vlasništvu – priča Gelenčir. Dodaje da svoju proizvodnju bazira na specijaliziranoj ratarskoj proizvodnji.

Veća zaštita

-Ministarstvo poljoprivrede se trudi olakšati nam neke segmente poslovanja, ali ono što smatram da bi se trebalo promijeniti odnosi se na državno zemljište koje je u zakupu nas poljoprivrednika. Naime, već godinama imam u zakupu 45 hektara državnog zemljišta. Iznimno puno truda, vremena i novca sam uložio u tu zemlju, a na sljedećem natječaju vrlo lako mogu ostati bez nje – kaže poljoprivrednik Gelenčir. Dodaje da je točno da svi koji su u zakupu državne zemlje imaju malu prednost na natječajima, ali to nije nikakva garancija da će opet proći iako su godinama ulagali u tu zemlju.
– Smatram da bi trebali imati veću prednost kod novih natječaja ili veću priliku da otkupimo tu zemlju od države. Jer, toliki novac smo uložili tijekom godina u zemlju koja zapravo nije naša. Već smo ju davno mogli otkupiti i zato tražimo veću zaštitu – naglašava Gelenčir. Ističe da se prema toj zemlji ponaša kao da je njegova i da puno ulaže u nju, ali da mu nije svejedno kada se sjeti da bi na sljedećem natječaju lako mogao ostati bez nje i da bi netko drugi mogao doći na gotovo.
-Što se tiče prošle godine, moram istaknuti da sam zadovoljan urodima i da je to bila jedna od boljih godina. Razlog je bio samo jedan, a to su idealni vremenski uvjeti. Raspored oborina je bio odličan i sve nam je uspjelo za razliku od 2014. godine koja je bila katastrofalna zbog previše kiše – prisjeća se Gelenčir. Također smatra i da poljoprivrednicima toga kraja puno pomaže činjenica da je u njihovom mjestu tvornica čipsa.

Sjemenska proizvodnja graha

-Mi posadimo 20 hektara krumpira i sav urod proslijedimo njima. Tako i drugi proizvođači i to je jedna velika olakotna okolnost. Osim krumpira uzgajamo i soju, kukuruz i pšenicu, a 80 posto površine nam je unaprijed ugovoreno – priča nam Gelenčir. Kaže da su prije dvije godine napravili novo veliko skladište te da navodnjavaju 20 hektara površine.
-Posljednjih godina intenzivno razvijamo sjemensku proizvodnju graha i to slavonski zeleni kao jedini proizvođači na ovom području. Upisan sam i na sortnu listu kao održivač te sorte graha za Republiku Hrvatsku. Također, svakodnevno uvodimo nove tehnologije u obradu i gospodaranje zemljištem u smislu poboljšanja njegove kvalitete uvođenjem novih preparata, mehanizacije i novog razmišljanja o načinu proizvodnje – ističe Gelenčir. Kaže da je iznimno ponosan na priznanje koje je dobio na posljednjem Danu Općine za doprinos na promidžbi i razvitku Općine Hercegovac.
-Moji roditelji su sada u mirovini. Ja sam krenuo njihovim stopama i također završio agronomiju i ne bih imao ništa protiv da jedan od mojih sinova krene mojim stopama i da se ovaj posao nastavi s koljena na koljeno – zaključuje Gelenčir.