Vanja Posavac, bivša zastupnica SDP–a u Hrvatskom saboru, u ponedjeljak je ponovno zasjela u školske klupe. Podsjetimo, njoj je krajem prošle godine istekao četverogodišnji saborski mandat, a za novi nije imala ni šansu ni u teoriji jer ju stranka nije stavila na listu. Stoga je Posavac ovih dana iskoristila pravo da se vrati na radno mjesto u Turističko–ugostiteljskoj i prehrambenoj školi te Komercijalnoj i trgovačkoj školi gdje će, kao i prije odlaska u saborske fotelje, predavati Politiku i gospodarstvo.
Učila za nastavu
– Prije mog odlaska u Sabor sklopila sam sporazum s ravnateljima dvaju škola o ‘čuvanju’ radnog mjesta nakon što mi istekne saborski mandat. Dok sam bila u Saboru, u školi me mijenjala jedna kolegica koja je mojim povratkom napustila to radno mjesto. S njom sam se pozdravila, prigodno oprostila i preuzela razrede koje je do sada vodila – kazala je Posavac koju smo u 8.30 sati zatekli kako se priprema za svoj pri školski sat nakon pune četiri godine.
– Osjećaj je jako dobar i iskreno se veselim nastavi. U prosvjeti radim 12 godina i to je poziv kojeg nikada ne bi mijenjala. Ovih dana sam u ruke uzela neke knjige kako bi se prisjetila predavanja, a najviše sam strahovala od organizacije nastave. Međutim, iznenadilo me što ništa od toga nisam zaboravila – kazala je Posavac.
Odbila saborsku plaću
U trenutku kada joj je istekao saborski mandat, Posavčeva je stekla pravo na shemu šest plus šest, odnosno još godinu dana primanja saborske plaće. Prvih šest mjeseci u punom iznosu, dok bi preostalih pola godina primala polovicu plaće.
– Nisam iskoristila pravo na to jer bi me posao trebao čekati još godinu dana. Iskreno, o primanju plaće još godinu dana nisam ni razmišljala, a smatram da to ne bi bilo fer. Poštujem sporazum sa školama i zato sam se vratila na posao, a posljednju saborsku plaću u punom iznosu primit ću još ovaj mjesec – kaže Posavac.
Bolje gospodarstvo nego politika
Radni dan Posavčeva je započela s predavanjem 2 F razredu pekara. Kada je u 8.50 sati ušetala u razred, učenici su se u tišini ustali i glasnim ‘Dobro jutro’ pozdravili svoju novu profesoricu. S obzirom da je ‘uletjela’ na sredinu školske godine, Posavčeva se kratko predstavila učenicima, iznijela program i plan rada te započela predavanje. Inače, svojim povratkom u školske klupe naslijedila je punu satnicu od 22 školska sata, što automatski podrazumijeva i punu plaću.
– Osam sati ću odraditi u Komercijalnoj, a ostatak do pune satnice u TUPŠ–u. Kolegica koja me mijenjala je odradila predavanje o politici, tako da sam ja preuzela gospodarstvo. To mi je na neki način drago, jer sam izbjegla moguće komentare da odmah po povratku djeci punim glavu o politici – kazala je Posavac kroz smijeh.