Zaposlenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske ne moraju strahovati od ukidanja svojih radnih mjesta barem do kraja ove godine. Vlaho Orepić, ministar unutarnjih poslova, naime, odustao je, odnosno odgodio ono što se najavljivalo kao ključna reforma – teritorijalni preustroj prema kojemu bi se postojećih 20 policijskih uprava svelo na njih tek pet. Vijest je to koja se nedavno pojavila na stranicama Sindikata policije, odmah nakon sastanka s glavnim ravnateljem policije Markom Srdarevićem.

On je sindikalce upoznao s osnovnim idejama funkcionalne reorganizacije, a kojom se ne bi mijenjao dosadašnji teritorijalni ustroj Ministarstva i policijskih uprava. Također, plan je da se s navedenim ustrojem ne ide prebrzo u provedbu dok se ne iznađe što kvalitetnije rješenje, a najranije s 1. siječnjem slijedeće godine, poručio im je glavni ravnatelj, a njegove riječi potvrdio je i sam ministar nekoliko dana kasnije u središnjem dnevniku javne televizije, istaknuvši kako ne odustaje od reforme.
– Do ciljeva ove reorganizacije došlo se konzultacijom sa strukom i struka je definirala ciljeve i struka će ostvariti te ciljeve. Ja kao ministar samo želim dati čvrstu potporu ukupnoj reorganizaciji koja će se dogoditi u ovoj godini – izjavio je Orepić.
Jedan od ključnih ciljeva reforme povećanje je efikasnosti policije koje se namjerava postići ukidanjem, odnosno prenamjenom administrativnih mjesta. Rezultat bi trebao biti, banalno rečeno, više policajaca na terenu, a manje po kancelarijama. Iako se, dakle, spajanje PU-ova odgodilo najranije za početak iduće godine, prema neslužbenim informacijama očekuje se spajanje na nižim nivoima upravljanja. Primjerice, postojeće dvije bjelovarske postaje, temeljna i prometna, trebale bi se spojiti u jednu.