Što radi policija, a što državna uprava kada na parkirnim mjestima za osobe s invaliditetom bez problema može stati bilo tko, pita se Tomislav Kos. Podsjetimo, ogorčen na uskratu svojih i prava drugih osoba s invaliditetom, odlučio je zadovoljštinu potražiti putem medija i u prošlom broju Bjelovarca potanko objasniti kakve su ga situacije na to navele. Parkiranje automobila i kombija bez valjanih oznaka na mjestima za osobe s invaliditetom, tvrdi, prevršilo je svaku mjeru. Ili uopće oznake nemaju, a policija im progledava kroz prste, ili se iskaznice generacijski nasljeđuju. Na adresu naše redakcije stigao je odgovor iz Policijske uprave Bjelovarsko-bilogorske. Navode odredbe članka Pravilnika o znaku pristupačnosti po kojemu na njega imaju pravo osobe s 80 ili više posto tjelesnog oštećenja, osobe koje imaju oštećenja donjih ekstremiteta 60 ili više posto, kao i vozila udruge osoba s invaliditetom te da znak pristupačnosti vrijedi samo kada vozilom upravlja takva osoba s invaliditetom ili se ona nalazi u vozilu.

“Debele kazne”

– Znak pristupačnosti izdaje Ured državne uprave u županiji nadležan za promet, odnosno upravno tijelo Grada Zagreba nadležno za promet. Prema čl.40.st.6. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, novčanom kaznom od 700,00 kuna kaznit će se fizička osoba koja svoj znak pristupačnosti ustupi drugoj osobi na korištenje ili koja ga koristi iako nije osoba s invaliditetom. Prema stavku 4. istog članka, novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako izda znak pristupačnosti osobi koja za to ne ispunjava uvjete, a prema stavku 5., za navedeni prekršaj novčanom kaznom od 1.500 do 5.000 kuna kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu jedinice lokalne i područne samouprave – podvlače zakonske kazne u PU.
Također napominju kako policija ni na koji način ne sudjeluje u postupku utvrđivanja uvjeta izdavanja znaka pristupačnosti. Jednako tako, tijela nadležna za izdavanje znaka pristupačnosti ne dostavljaju policiji, kažu, informacije o osobama kojima su navedeni znakovi izdani jer ih na to ne obvezuje niti jedan propis, tako da policija objektivno ne može imati saznanja o osobama koje su preminule, a koje su eventualni nositelji znaka pristupačnosti, osim ukoliko ne zateknu vozača koji se nepropisno parkira na mjesto rezervirano za vozila invalida, a koji bi pri tome predočio znak pristupačnosti koji glasi na ime preminule osobe. Takvih slučajeva do sada, tvrde u policiji, nije bilo.
– S obzirom na dostavljeni upit, ova PU će u sljedećem razdoblju od nadležnog tijela zatražiti popis svih osoba koje su preminule, a kojima je izdan znak pristupačnosti, s ciljem provjere eventualnih zloupotreba navedenog znaka – reagiraju u PU.