UKLJUČILI IM STRUJU: Uprava HEP–u  “iskeširala” 1,8 milijuna kuna

Nakon skoro dva mjeseca mučnih pregovora, struja se vratila u pogone, a prije početka proizvodnje u Ljevaonici moraju sanirati nastale štete

Nakon skoro dva mjeseca mučnih pregovora, Hrvatska elektroprivreda je Ljevaonici Bjelovar ponovno ukopčala električnu energiju. Vijest je to koja je prošlog petka poput bombe odjeknula među tamošnjim radnicima, ali i ostalim građanima koji su posljednjih tjedana sa strepnjom pratili razvoj situacije u tom posrnulom bjelovarskom poduzeću. Prema riječima Branislava Gostovića, rukovoditelja Općih poslova u Ljevaonici, struja je ukopčana nakon što je HEP–u na račun uplaćeno 1,8 milijuna kuna.

Vlasnici su se potrudili i iznašli novac, a HEP je s druge strane pokazao više razumijevanja za probleme u kojima smo se našli. Ipak, i njima je logičnije da kroz daljnji rad iz inozemstva dovlačimo ‘žive’ eure, nego da im kroz neko zaduženje pokušamo namiriti postojeći dug. Uprava Ljevaonice je odjednom platila 1,8 milijuna kuna za ukopčanje struje, dok će ostatak duga namiriti na rate kroz narednih godinu dana– kazao je Gostović.

Povratak na posao

Iako je struja ukopčana, Gostović navodi kako se proizvodnja još uvijek ne može nastaviti, sve dok se ne saniraju štete nastale prekidom proizvodnje.

S obzirom da smo imali zastoj, dogodile su se štete na opremi zbog kojih ne možemo krenuti s proizvodnjom. Za sada nam je primarna zadaća da peći dovedemo u funkcionalno stanje, a kako sada stvari stoje, priprema pogona će potrajati do kraja tjedna kada bi preostali radnici trebali biti vraćeni na posao. Rad ćemo nastaviti u noćnoj smjeni kada je povoljnija tarifa struje, a sukladno tome ćemo prilagoditi i broj radnika–naveo je Gostović.

Nove narudžbe

Odmah po saznanju da je struja vraćena u pogone, Ljevaonicu je obišao i Damir Bajs, Bjelovarsko–bilogorski župan, koji je tijekom pregovora Uprave poduzeća i HEP–a odigrao veliku ulogu u pocesu povratka struje u pogone Ljevaonice.

Pogone Ljevaonice u ponedjeljka je obišao i Damir Bajs, Bjelovarsko–bilogorski župan

Pogone Ljevaonice u ponedjeljka je obišao i Damir Bajs, Bjelovarsko–bilogorski župan

Najbitnije je da tvrtka i dalje ima narudžbe, te da nije izgubila svoje klijente što bi vjerojatno bilo pogubno za daljnje poslovanje. Drago mi je da se iznašlo rješenje i što se proizvodnja nastavlja, dok mi je s druge strane žao što će dio ljudi izgubiti posao. No, to je bilo ključno za nastavak proizvodnje – kazao je župan Bajs.