Mateo Horvat na trećoj je godini studija poduzetništva. Obzirom da su njegova oba roditelja nezaposlena, studentski troškovi koje su obavezni podmiriti svaki mjesec itekako im stvaraju problem. Mateo pohađa zadnju godina studija poduzetništva u Virovitici, no i nakon te tri završene godine planira se dodatno obrazovati u Zagrebu.

– Želio bih ostati u Hrvatskoj, ovdje živjeti i raditi i ne bih volio da budem primoran otići u inozemstvo. Siguran sam da onaj tko hoće raditi, u Hrvatskoj može pronaći posao – smatra Mateo Horvat. S njim se slaže i Marija Brajković koja studira novinarstvo na izvanrednom studiju u Koprivnici. Voli pisati, komunikativna je i pohađa treću godinu studija. Planira nastaviti dalje, studirati odnose s javnošću i komunikologiju te se nakon toga zaposliti. Ančica Šiprak majka je Marije Šiprak koja studira na prvoj godini Fakulteta kemijskog inžinjerstva i tehnologije primijenjenu kemiju. Uz pomoć bivšeg supruga školuje troje djece. Kaže kako to nije jednostavno, a posebice zbog činjenice što ima dugoročan kredit za rješavanje stambenog pitanja.

U proračunu planirano 750 tisuća kuna

Ovi studenti i njihovi roditelji prošloga su se tjedna okupili u bjelovarskoj gradskoj vijećnici gdje su s čelnicima Grada Bjelovara potpisali ugovore o stipendiranju. Podsjetimo, Grad Bjelovar već dugi niz godina stipendira studente koji žive na području grada Bjelovara, ali i one koji žive van Bjelovara.

– Sve je utemeljeno na Pravilniku po kojem vrjednujemo i bodujemo sljedeće parametre: uspjeh u školi, socijalni status, godina studiranja, samohrani roditelj, deficitarno zanimanje i izvannastavne aktivnosti. Taj zbroj bodova tada utvrđuje mjesto na listi i rang potencijalnih kandidata na listi. Svaki podnositelj zahtjeva dobije odluku, može dati prigovor i nakon što prigovore riješimo utvrđujemo konačnu listu – kaže gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec. Dodaje kako su ove akademske godine pristigla 43 zahtjeva za dodjelu stipendija, a Grad Bjelovar je dodijelio 32 stipendije.

– Ove godine toliko, a aktivno iz prošle godine stipendiramo još 31 studenta. To znači da trenutno stipendiramo 63 studenta, a stipendija iznosi 800 kuna mjesečno deset mjeseci u godini. Na godišnjoj razini iz proračuna se za stipendiranje i kreditiranje studenata izdvaja 750 do 800 tisuća kuna, a ove 2017. godine u proračunu smo planirali 750 tisuća kuna. U ugovor stavljamo i stavku o obvezi zapošljavanja i vraćanja novca, no kada završe studij i zaposle se trebaju donijeti potvrdu o zapošljavanju. Ne inzistiramo i nije uvjet da to bude na području grada Bjelovara – zaključio je gradonačelnik.