Najveći je problem što se u kontejner odbacuje sve i svašta, od komunalnog do elektronskog otpada

Kako svoje smeće ubaciti u tuđi kontejner, a da pri tome nikom ne odgovarate niti zbog toga plaćate penale, najbolje znaju u bjelovarskom Komunalcu. Naime, ta gradska tvrtka već dugi niz godina muku muči s neodgovornim građanima koji smeće iz svojih domova bacaju u kontejnere koji za to nisu namijenjeni. Jedan od takvih primjera su kontejneri smješteni pored javnog WC–a na Gradskoj tržnici. Nesavjesni građani često ih pune ‘ilegalno’ u noćnim satima, kada na ulici nema gotovo nikoga tko bi ih mogao primijetiti.
Neodgovorni pojedinci
-Upoznati smo s pojavom da neodgovorni pojedinci u kontejnere odlažu otpad koji nije s tržnice, a to pokušavamo ublažiti nazočnošću naših radnika na čišćenju tržnice u popodnevnim satima. Motiv prekršitelja Odluke o komunalnom redu je vrlo vjerojatno izbjegavanje plaćanja povećanih količina otpada, premda je cijena odvoza otpada u gradu za dva odvoza tjedno najjeftinija u državi. Nažalost predmetna pojava nije specifikum Gradske tržnice, već se događa kod stambenih zgrada i nažalost u kontejnerima postavljenim na gradskim grobljima–žale se u Komunalcu. Kako bi osigurali dovoljan prostor za prihvat velikih količina otpada, Komunalac je na tržnicu postavio čak sedam pocinčanih kontejnera od kojih je zapremina svakog iznosi 1100 litara.
Učestalo prazne kontejnere
-Kontejneri služe za miješani komunalni otpad, što je sasvim dostatno za potrebe Gradske tržnice, a prazne se svakodnevno u ranim jutarnjim satima, obično oko šest sati. Tome smo prilagodili i radno vrijeme posade specijalnog komunalnog vozila–europresa kako bi kontejnere ispraznili prije dolaska prodavača, te na taj način izbjegavamo nepotrebne gužve prilikom dostave proizvoda naših korisnika na tržnicu. U danima vikenda kontejneri se prazne u petak ujutro i navečer, nakon redovitog tjednog pranja tržnice i u subotu navečer–kažu u Komunlacu. Premda smatraju kako je učestalost odvoza otpad dostatna za količinu smeća ipak pozivaju sve građane da komunalnom redaru prijave prekršitelje koji u tamošnje kontejnere bacaju smeće iz svojih kućanstava, a tu nerijetko završava i glomazni otpad, plastika i sve što bi se trebalo reciklirati.