Na Županijskom sudu u Bjelovaru započelo je suđenje Dinu Melinčeviću (27), kojeg Županijsko državno odvjetništvo tereti za ubojstvo Kristijana Dugančića. Ovaj zločin dogodio se 8. listopada nešto prije 22 sata u Gornjim Plavnicama, otkada se Melinčević i nalazi u istražnom zatvoru. Iako 27-godišnjak ne poriče da je usmrtio svog poznanika, izjasnio je da se ne osjeća krivim za djelo koje mu se na teret stavlja optužnicom, već tvrdi da je Dugančića ubio u samoobrani.
Hoće li sudsko vijeće u to povjerovati teško je prejudicirati, posebno kad se uzme u obzir okrutnost njegovog čina. Kao što je poznato, Melinčevića se optužnicom tereti da je 8. listopada oko 21.45 sati u pripitom stanju (1,14 promila alkohola), u obiteljskoj kući u Gornjim Plavnicama s ciljem da ga usmrti, Kristijanu Dugančiću, nožem oštrice 18 centimetara nanio čak 50 tjelesnih ozljeda glave i tijela. Od tih 50 uboda jedan je ubod u predjelu prsa bio je toliko dubok da je Dugančić na mjestu preminuo od iskrvarenja. Potom je, prema optužnici, 27-godišnjak zaključao kuću u kojoj se nalazilo beživotno Dugančićevo tijelo, a ključ je ponio sa sobom.

Zaspao na tavanu

S krunicom oko vrata, Melinčević se izjasnio da nije počinio kazneno djelo na način opisan optužnicom, a na prošlotjednoj raspravi iznio je svoju obranu. Naveo je kako je dulje vrijeme imao problema s alkoholom, a on i Dugančić znali su se zajedno alkoholizirati. Jednom prilikom Dugančić mu je ukrao i alat, tvrdi, a tog kobnog dana pio je od jutra i prije susreta s ubijenim u predvečerje 8. listopada već je, prema vlastitim tvrdnjama, popio četiri ili pet litara vina.
-Na putu kući sreo sam Dugančića koji me pozvao k sebi na mlado vino. Oboje smo bili već dosta pijani i pristao sam otići kod njega. Nastavili smo piti, a u jednom sam mu trenutku predbacio da nije bilo u redu što mi je ukrao alat. Nije htio priznati, već me je počeo tjerati iz kuće, a kad mi je obećao dati tisuću kuna kao naknadu, vratio sam se u kuću – ispričao je Melinčević i dodao da su ponovno sjeli za stol, kad je Dugančić na njega krenuo nožem.
-Htio me nožem ubosti u glavu, no ja sam mu nekako zablokirao ruku te me je upiknuo u palac. Nož sam vukao desnom rukom i on je pao na pod te sam ga preduhitrio i uzeo ga te sam Kristijana ubo u čelo. On je pao pored stola, s kojeg je pala i svijeća tako da je u sobi nastao potpuni mrak jer kuća nije imala struje. Pokušao sam izaći van, no on se ustao i počeo me nečim udarati po leđima. Tada sam “pukao” – prisjetio se Melinčević i kazao da je vidio smrt pred očima.
-Okrenuo sam se i počeo sam ga bosti nožem. Sve je to bilo jako brzo i priznajem da sam ga pikao nožem sve dok se on nije srušio. Ne sjećam se kad sam izašao iz kuće, poslije čega sam stigao kući i rekao sam što se dogodilo. Potom sam otišao k susjedu, a kad sam vidio da dolazi policija odlučio sam se popeti na tavan, gdje sam zaspao i ondje su me policajci pronašli – kazao je Melinčević i istaknuo da mu je žao što se sve to dogodilo.
-Oduzeo sam čovjeku život i to mi je najveća krivica. Što odlučite, odlučite, no ja znam da sam se samo branio i ne mogu se osjećati krivim za nešto što nisam učinio – zaključio je Melinčević, koji se već više puta bezuspješno liječio od alkoholizma, a otkrio je i da pije od desete godine života.

Lopov kraj crkve

S druge strane, svjedok, odnosno Melinčevićev susjed, naveo je kako mu je 27-godišnjak sa zamotanom krvavom rukom te noći pokucao na vrata. Pitao ga je može li mu pomoći, a ovaj mu je rekao da mora pitati oca. Kad je stigao njegov otac, za njim je stigla i policija, a kad ih je vidio, Melinčević je pobjegao na tavan. Kad su ga policajci pitali gdje je, on im je kazao da je na tavanu, a ondje su ga i uhitili. Kad mu je Melinčević stigao na vrata, svjedok je kazao da ga je pitao što je napravio, a on je kazao da je upiknuo nožem “onog lopova kraj crkve”.
Iako se dalo naslutiti da bi već nakon prve rasprave mogla biti izrečena i presuda, to se nije dogodilo jer je psihijatrijski vještak zatražio da se nad Melinčevićem izvede još jedno vještačenje. Iako je 27-godišnjak i ranije bio psihijatrijski vještačen, nakon što je poslušao Melinčevićev iskaz, vještak je zatražio da ga još ispita o kobnim događajima, pošto se do sada branio šutnjom.

Od rane u prsa iskrvario je za najviše tri minute

Posebno šokantan bio je iskaz sudsko-medicinskog vještaka Josipa Škavića, koji je istaknuo kako je obdukcijom Dugančićevog tijela utvrđen izvanredno velik ubodnih i ubodno-reznih rana, točnije njih 51.
-Potrebno je detaljno opisati ranu pod rednim brojem 22, a riječ je o ubodnoj rani prsnog koša kojom je nastala ozlijeda plućnog krila i prsne aorte s posljedičnim iskrvarenjem u prsište. Ova je rana nastala ubodom srednjeg intenziteta i ubodom nožem ili nečeg sličnog. Od te je rane izgubio litru i pol krvi, a ozljeda ovakvog karaktera u pravilu vrlo brzo dovede do iskrvarenja te smrt u takvim slučajevima nastupa između jedne i tri minute – istaknuo je Škavić i dodao da su ostale ubodne rane takve da su oštetile kožu, potkožje i podležeća meka tkiva.
-S obzirom na lokalizaciju ovih ozljeda treba istaknuti ozljede lijeve podlaktice koja u pravilu predstavljaju obrambene ozljede. Takve ozljede nazivamo i pasivnima, no one na prstima lijeve šake, koje predstavljaju aktivne ozljede, nastale su hvatanjem nekog reznog sredstva. Ozljede glave, leđa, prsa i udova bile su relativno grupirane iz čega se može zaključiti da su nastale u kratkom vremenskom razdoblju – zaključio je Škavić.