O konačnoj namjeni starog zatvora dosta je ideja, ali prema iskustvima drugih gradova, konačno rješenje treba tražiti u poveznici komercijalnih i javnih sadržaja, odnosno objedinjavanju kulturne baštine i turističke ponude, kaže pročelnik I. Markovinović

 

Na potezu od 50-ak metara u Ulici Matice hrvatske čak su tri zgrade koje već godinama svojim oronulim pročeljima poprilično narušavaju izgled ovog dijela grada. Riječ je o starom zatvoru, potom zgradi koju Bjelovarčani oduvijek zovu „Šternovom“ te bivšem objektu Fine, svojedobno planiranom za pretvaranje u moderni gotovinski centar. No, ovaj projekt, unatoč nekadašnjem jakom bjelovarskom političkom lobiju, nikad nije realiziran. Za sada je izvjesno kako će upravo ova zgrada, koja je u vlasništvu bjelovarskog Artinga, već iduće godine promijeniti, ne samo sadašnji izgled, već i postati funkcionalnim prostorom u samom središtu grada. Naime, direktor te tvrtke Marijan Gezi potvrdio je kako je sve spremno za početak gradnje novog stambeno-poslovnog objekta.

Novi izgled

-Projekt za gradnju 14 stanova na najvišoj tehnološkoj razini i ostalog namjenskog prostora je dovršen, uključujući i sve potrebne konzervatorske uvjete. Završetak gradnje očekujemo do kraja iduće godine, čime će ovaj dio grada dobiti novi i moderniji izgled – kaže Gezi.

Zgrada nekadašnjeg zatvora je u konzervatorskim podlogama upisana kao kulturno dobro, što u značajnoj mjeri određuje i buduću namjenu ovog objekta u kojem su četiri stana u privatnom vlasništvu. Gradski pročelnik za komunalne djelatnosti i uređenje prostora Ivica Markovinović kazao je kako su do sada već napravljena određena konzervatorska istraživanja te da je pripremljen elaborat propisan Generalnim urbanističkim planom.

Dogodine obnova?

-Slijedi izrada projektne dokumentacije za koju uz proračunski novac očekujemo potporu Ministarstva kulture, nakon čega bismo krenuli u projektiranje obnove zgrade. O konačnoj namjeni ovog prostora dosta je ideja, ali prema iskustvima drugih gradova, konačno rješenje treba tražiti u poveznici komercijalnih i javnih sadržaja, odnosno objedinjavanju kulturne baštine i turističke ponude. Nije isključena ni mogućnost pretvaranja dijela zgrade u hotel, a sve će biti poznato nakon dovršetka elaborata kojem je temeljni cilj obnova ove zgrade – kaže Markovinović.

Za sada je najneizvjesnija sudbina „Šternove“ zgrade čije pročelje već postaje potencijalna opasnost za prolaznike, a po svemu sudeći tako će i ostati još neko vrijeme zbog, kako su nam potvrdili neki od naših sugovornika, neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.