Pojedini mještani organiziraju dežurstva u mjesnom domu, dok  drugi u strahu za vlastitu imovinu spavaju s otvorenim prozorom

Pet požara u nepuna dva tjedna. Svih pet u malenom mjestu od 300–tinjak stanovnika, tek desetak kilometara udaljenog od Bjelovara. Mjesto radnje je Tomaš, a glavni akter kojem su mještani već nadjenuli nekoliko nadimaka poput ‘piroman iz Tomaša’ i ‘bolesnik iz Tomaša’, policiji još uvijek nije poznat. No, u njegovo postojanje nitko od stanovnika više ne sumnja, a posebno ne protupožarni inspektori bjelovarske policije koji su obavili očevid na do sada pet  zgarišta u ovom malenom mjestu. Jedan od najangažiranijih u gašenju podmetnutih požara zasigurno je bio Alen Predavac, zapovjednik lokalnog DVD–a, koji je s ostalim vatrogascima skoro svake druge noći gasi požare po selu.

-U nedjelju oko 21 sat gorio je posljednji  požar kada je zapaljena vikendicu u koju inače nije sprovedena struja što ukazuje da nije planula zbog nekog iskrenja. Mogu samo reći da sam siguran da požari nisu slučajni, a na policiji je da otkrije počinitelja–kazao je Predavac koji posljednjih dana stalno dežura uz mobitel u strahu od nove dojave o požaru u Tomašu.

Posjetili smo  Tomaš  u popodnevnim satima i selo je bilo mirno. No, mještani s nemirom čekaju svaki novi zalazak sunca i moguću dojavu.  Naime, svih pet požara u mjestu buknulo je u noćnim satima kada mještani spavaju dubokim snom. Neki od njih organizirali su dežurstva u mjesnom domu, dok drugi u strahu za vlastitu imovinu spavaju s otvorenim prozorom i paze na svoje imanje. Jedan od njih je i 62–godišnji Stjepan Predavac koji je već probdjeo nekoliko noći.

...

Želite članak pročitati do kraja?
Cijeli članak možete pronaći u tiskanom izdanju broj 10 ili pretplatom na naše online izdanje.