Višestruko prekršajno kažnjavani Ž.M. iz Velike Trnovitice ponovo se našao pred Prekršajnim sudom u Bjelovaru, Stalna služba u Grubišnom Polju, ovoga puta zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o oružju. Općinski sud ga je proglasio krivim jer je 21. rujna 2016. oko 21,20 sati u Velikoj Trnovitici u ugostiteljskom objektu „Tina“ iz pojasa izvadio nož i u ruci ga nosio do terase ovog ugostiteljskog objekta.

Policijska intervencija

Glavna rasprava pred Općinskim sudom održana je u odsutosti okrivljenika jer se uredno dostavljenim pozivima suda nije odazvao. Svjedoci su posvjedočili da im je Ž.M. poznat od ranije, a da je te večeri iz svog pojasa izvadio kuhinjski nož crne boje, dužine oštrice 19 cm. Prema izjavi konobarice, okrivljeni Ž.M. kojeg poznaje od ranije došao je te večeri kod šanka i naručio piće, a onda započeo razgovor s gostom, koji je stajao u blizini za šankom. U jednom trenutku mu je okrivljeni rekao „Makni se!“, da bi već u sljedećem trenutku izvadio nož koji je imao kod sebe. Po izjavi konobarice, bilo je očito da gosta želi napasti njime. Gost je također reagirao i krenuo na okrvljenog. No, u tom je trenutku ovom dvojicu prišao treći gost B.Ž. i pridržao čovjeka na šanku da to ne učini. Istovremeno je s terase u ugostiteljski objekt ušao lovac koji je rekao da stiže policija, na što je okrivljeni Ž.M. počeo trčati van iz gostionice. Na terasi se susreo s policajcima koji su prilazili ugostiteljskom objektu.
S obzirom da je na javnom mjestu nosio oružje kategorije D, na način kojim se uznemiruju građani, i to na vidljiv način drugim građanima, bjelovarski Prekršajni sud proglasio je Ž.M. krivim i nepravomoćno ga osudio na novčanu kaznu u visini od 3.000,00 kuna. S obzirom na dan zadržavanja okrivljenika u prostorijama Policijske postaje Garešnica, koja se okrivljenom uračunava u kaznu u vrijednosti od 300,00 kn, preostaje mu za podmirenje kazna u visini od 2.700,00 kuna. Okrivljenom je oduzet nož, a dužan je platiti i stvarni trošak postupka.

Nije vikao i galamio

Okrivljeni je dužan novčanu kaznu i trošak postupka podmiriti u roku od 15 dana po pravomoćnosti ove presude. U protivnom će se kazna naplatiti prisilnim putem odnosno nepodmirena novčana kazna zamijeniti radom za opće dobro ili kaznom zatvora.
Istom presudom Općinskog suda Ž.M. je oslobođen optužbe da je spomenute večeri u ugostiteljskom objektu „Tina“ narušavao javni red i mir u alkoholiziranom stanju izvikujući: „Pustite me da živim!“, „Šta sam vam napravio?“, „Ja imam pravo na život!“. U postupku tako nešto nitko od svjedoka nije mogao potvrditi.