Na najslađem sajmu deset posto više izlagača i rekordan broj posjetitelja

Davorin Posavac, direktor Bjelovarskog sajma, za sljedeću godinu najavio dodatno proširenje izložbenih površina

Iako je Pčelarski sajam, koji se ovog vikenda jubilarni, deseti put za redom održao na sajamskom prostoru u Gudovcu, prvenstveno namijenjen profesionalim pčelarima, organizatori su ovoga puta uspjeli privući ne samo rekordan broj izlagača, već i posjetitelja, i to bez obzira na kišu koja je pratila oba dana manifestacije.

Želimo promovirati med i pčelinje proizvode i time potaknuti povećanje potrošnje ovih proizvoda, koji nemaju problema s plasmanom na stranom tržištu. Stoga smo nastavili s pokaznim ocjenjivanjem vrsta meda, kako bi što veći broj građana naučio razlikovati vrste i kvalitetu meda. Nadalje, tu je i natjecanje u pripremanju medenjaka, kao i poseban izložbeni prostor za med u gastronomiji. Naša je želja da dolazak na sajam bude zanimljiv za sve generacije te da pružimo vlastiti doprinos povećanju potrošnje meda – pojasnio je Davorin Posavac, direktor Bjelovarskog sajma.

Prodali sve što su donijeli

bjelovar-pcele-sajam-1

Pčelarski sajam u Gudovcu danas je središnja nacionalna stručna manifestacija, no sve je poznatiji i izvan hrvatskih granica, čemu su, među ostalim, svjedočile i mnogobrojne strane registracijske oznake na sajamskom parkiralištu. Među izlagačima meda i ostalih pčelarskih proizvoda, bilo je i nekoliko bjelovarskih, poput obitelji Petreković, čija su dva pčelinjaka smještena u Orovačkim vinogradima i na Lonjskom polju.

Ovo je jedinstvena prilika za razmjenu iskustava i sticanje novih stručnih znanja. Svake godine primjećuje se sve bolja organizacija i sve veći broj posjetitelja, no ove godine gužva je bila jako velika, pogotovo prvoga dana. S obzirom da sa suprugom obilazim i druge sajmove, moram reći da gužva nije nešto što je neuobičajeno, iako bi svakako bilo dobro da se sajam proširi – smatra Snježana Petreković.