U organizaciji Bjelovarskog sajma i Hrvatskog pčelarskog saveza i ove će se godine na sajamskom prostoru održati međunarodni Pčelarski sajam. Suorganizatori i ove su godine Bjelovarsko – bilogorska županija i Grad Bjelovar dok je i ove godine pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede. Tijekom dva dana, odnosno 11. i 12. veljače uz tu, među pčelarima vrlo popularnu manifestaciju, održat će se i Izložba vina i vinogradarske opreme.

Grijane hale

– I ove godine izlažemo na prostoru od 3200 četvornih metara s više od 150 izlagača. Ove godine dolaze izlagači iz Finske, Grčke, Srbije, Slovenije, Poljske, Austrije, Mađarske i BiH. No, kako se približava datum održavanja sajma, interesenata ima još i nastojimo svima osigurati mjesto. Hale i prostorije zadovoljavaju sve uvjete, prostori su grijani, a pčelari izlažu u tri, dok vinari u jednoj hali – najavljuje direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac ističući pčelare kao važan segment u poljoprivredi.
Zbog meda, proizvoda od meda i opreme za pčelare koja će se i ove godine moći kupiti na Pčelarskom sajmu očekuje se oko 10 tisuća posjetitelja. Također, kao i prijašnjih godina i ove će se godine predstaviti inovatori u sajamskoj aukcijskoj dvorani.
– Ovaj je sajam poznat po izraženoj prodaji i to je uistinu jedinstvena prilika da se kupe vrhunski hrvatski proizvodi. Za izlagače, naravno, to je izvrsna prilika da dođu i direktan kontakt s kupcima i da osluhnu tržište te svoju daljnju proizvodnju prilagode baš na način kakav kupcima u tom trenutku odgovara. Prodaja, odnosno kupnja opreme, je pak, prilika koju niti jedan pčelar neće propustiti. Edukativan dio je uvijek zanimljiv i koristan pa smo tako i ove godine predvidjeli četiri predavanja u subotu i četiri predavanja u nedjelju – kaže direktor Posavac ističući odličnu suradnju s članovima Pčelarske udruge Bilogora Bjelovar. Napominje i kako je u povratnim razgovorima s pčelarima dobio informaciju i kako im je uvijek korisna komunikacija koju uspiju ostvariti s predstavnicima relevantnih ustanova, a kojima tada mogu iznijeti svoje eventualne zahtjeve, probleme i nedoumice.

Turistički i gospodarski aspekt

– Sajam je međunarodnog karaktera pa je to ujedno i jedna turistička manifestacija. Ljudi koji ovdje dolaze iz stranih zemalja trebaju negdje prespavati, nešto pojesti, a uvijek žele pogledati i upoznati sredinu u koju su došli. Uvijek nakon takvih događanja do mene stižu povratne informacije koje govore da je porastao promet obrtnicima, ugostiteljima, iznajmljivačima soba, frizerima i ostalima. Dakle, održavanje sajma ima i dodatan turistički i gospodarski aspekt koji nikako ne treba izostaviti – smatra Posavac. Pojašnjava i kako je ovo četvrti po redu Pčelarski sajam za vrijeme njegovog mandata na mjestu direktora Bjelovarskog sajma. Ponosan je na činjenicu da je putanja uspjeha i svih važnih pokazatelja uspješnosti Pčelarskog sajma uzlazna.
– Mnogi su izlagači ranijih godina iskazivali nezadovoljstvo zbog činjenice da hale nisu bile grijane i tako je uistinu bilo nemoguće raditi. U takvim uvjetima nije bilo realno očekivati da ćemo se razvijati, a danas imamo situaciju da bismo mogli popuniti i dodatne objekte jer održavamo kvalitetu i uistinu izlazimo izlagačima ususret. Činjenica je i da imamo potrebu za novim, dodatnim kvadratima, ali mi želimo i dalje držati razinu kvalitete, pa ćemo taj dio tek razvijati – pojašnjava Davorin Posavac. Što se, pak, vinara, tiče, naglašava da su i vinari važan segment ove priredbe i dok je još uvijek naglasak na našim domaćim vinima, sve je više onih koji dolaze iz Istre i Slavonije, a ove godine organiziraju se i turistički posjeti. Iz Istre, primjerice, ove godine, već se najavio autobus vinara. (ap)

Tri dana sajmovanja?

U bjelovarskom hotelu proteklog je vikenda održan stručni skup na kojem su pčelari iskazali svoje zadovoljstvo činjenicom da se Pčelarski sajam širi i razvija.
– U razgovoru s njima prepoznao sam njihovu želju da Pčelarski sajam traje barem tri dana. Naime, mnoga se predavanja i događanja uguraju u dva dana pa raspored bude uistinu natrpan. Kada bi sajam trajao tri dana, rekli su mi pčelari, bilo bi im to puno bolje jer bi ostvarili još bolje kontakte, pregledali još više opreme koja se tamo nudi i naučili još više. Stoga, postoji mogućnost da Pčelarski sajam narednih godina traje tri dana. Sajam bi tada počinjao petkom i taj bismo dan posvetili prodaji. Subota bi bila dan za edukacije i protokol, a nedjelja, kao i obično, dan rezerviran za posjetitelje – govori o planovima idućih sajmova Davorin Posavac.

Cijena ulaznica se nije mijenjala

Cijena ulaznica i ove je godine ostala ista. Za odrasle je ona 20 kuna dok je ulaz besplatan ulaz za predškolce. Cijene ulaznica za organizirane i najavljene posjete je 15 kuna, a parking se ne naplaćuje.