Krunoslav Kopriva mladi je poduzetnik koji je svoju poslovnu ideju odlučio ostvariti u Grubišnom Polju kada je nakon desetak godina rada u klesarstvu hrabro krenuo s vlastitim biznisom.

-Prvi sam u obitelji koji se bavi klesarstvom. Nisam taj posao naslijedio od nekoga, već sam potpuno sam ušao u sve to, ali odmah sam naletio na probleme kojima se nisam nadao – započinje Kopriva. Kaže da je na trećoj licitaciji koju je održao Trgovački sud u Bjelovaru kupio veliku halu u kojoj je odmah mislio krenuti s poslom.
-U lipnju sam planirao intenzivno krenuti s poslom jer tada i kreće sezona za klesare, ali ispostavilo se da hala koju sam pošteno kupio nema gotovo nikakvih papira. Od Trgovačkog suda u Bjelovaru dobio sam samo papir da sam to kupio – pojašnjava Kopriva i nastavlja da je morao rješavati kompletnu papirologiju za halu koja je već bila postojeća.

Sporost sustava

-Morao sam vaditi građevinsku dozvolu, čak sam morao i uzorke betona vaditi i predati, a vrijeme je prolazilo. Dobio sam i nalog da ispitam propusnost šahte koja ide na gradsku komunalnu mrežu. To sam riješio u najkraćem mogućem roku, ali potvrde da sam taj problem riješio nisam dobio mjesecima – priča nam Kopriva. Nastavlja da je cijelo ljeto čekao papire zbog čega mu je sezona propala.
-Klesarski posao ograničen je do prvog studenog. Nakon toga imamo jako malo posla. Obrt sam aktivirao u lipnju i želio odmah krenuti s poslom. Planirao sam i dva radnika zaposliti i cijelo ljeto marljivo raditi, ali zbog spore birokracije ništa se od toga nije dogodilo – ogorčeno priča Kopriva. Dodaje da je svu potrebnu dokumentaciju dobio krajem rujna kada je sezona već polako završavala.
-Nisam krenuo u veliku proizvodnju zbog toga što su mi kasnili s papirima tako da sam obavljao samo manje poslove i to od kraja rujna, a veću proizvodnju i zapošljavanje dodatnih radnika planiram onda pred početak nove sezone. Bio sam ogorčen što mi zbog nečijih sporosti nije omogućeno da radim, ali nema druge nego sve pokrenuti na proljeće – ističe Kopriva. Dodaje kako je hala prilično velika pa ima dosta velike troškove održavanja. Ipak, ne namjerava odustati. Upravo suprotno, kaže da će tek sada “zagristi”.

Uvjeren u uspjeh

Smatra da u Grubišnom Polju i okolici ima dovoljno posla da uspješno vodi svoju firmu.
-Svi se baziraju prema Zagrebu, a tamo su cijene veće. No, ja sam uvjeren da ću uspjeti u svome kraju. Naravno, ako treba radit ću i na udaljenim područjima, ali baza će mi biti Grubišno Polje. Već sam do sada odradio desetak poslova, no to je ništa koliko bi ih odradio da mi birokracija nije oduzela cijelo ljeto – kaže Kopriva. Dodaje da cijene kamena u Hrvatskoj nisu tako povoljne kao u nekim susjednim državama.
-Jedan kvadrat prosječnog kamena u Italiji košta 34 eura, a takav isti u Hrvatskoj je 50. Vani je čak jeftinije i raditi. No, ja sam se opredijelio za klesarstvo, znam sve o tom poslu i unatoč svemu vjerujem da ću uz marljiv rad dobro voditi svoj posao, zaključuje naš sugovornik.