Iz godine u godinu u Hrvatskoj je sve više obiteljskih gospodarstava koja se bave proizvodnjom i preradom ovčjeg mlijeka odnosno uzgojem ovaca. I to ne samo u tradicionalnim sredinama, već je sve više uzgajatelja i na „kontinentu“ Hrvatske. Među njima je i Jure Golek iz Kokinca, koji se na svom OPG-u već 13 godina bavi uzgojem ovaca. Trenutno u štalama ima 60 odraslih ovaca i oko 75 komada janjadi. I ranije su se Golekovi bavili stočarstvom, no imali su samo krave. No, zbog ovčjeg mlijeka koje postiže bolju cijenu i plasman, odlučili su se na uzgoj ovaca, i to istočno frizijske pasmine, koju krasi niz osobina koju uzgajivači iznimno cijene. To je ovca koja spolno dozrijeva u dobi oko sedam mjeseci. S navršenih 12 do 15 mjeseci može se već prvi put janjiti, dati potomstvo i početi s proizvodnjom mlijeka. Golekove ovce dnevno daju dvije do tri litre veoma kvalitetnog mlijeka, što na godišnjoj razini iznosi oko 11 tisuća litara.

Siguran plasman

S plasmanom mlijeka nema problema, ističe Jure Golek.
-Sve proizvedeno od nas otkupljuje Vindija. Kada krene otkup, a to je od 1. travnja do 1. listopada, Vindijine cisterne po mlijeko dolaze svaki drugi dan. Otkupna cijena je dobra, a isplata redovita. Nije bilo godine, a da mlijeko nije bilo isplaćeno do kraja – kaže naš sugovornik. S obzirom na cijenu kravljeg mlijeka, s cijenom za ovčje Golek je zadovoljan. Ona je vezana uz masnoću i protein pa se kreće između sedam i 9,5 kuna po litri.
Ovčje mlijeko je iznimno cijenjeno. Vindija gotovo 90 posto otkupljenih količina izvozi, saznajemo od Goleka, dok se ostatak prerađuje u sir. I Golekovi sami proizvode ovčji sir, ali samo za svoje potrebe.
Na imanju u Kokincu radi cijela obitelj Golek – Jure i supruga Slađana te sin Fran, koji pohađa prvi razred srednje poljoprivredne škole u Križevcima pa mu je obiteljski OPG dobra praksa, a i moguća budućnost.

Povećanje proizvodnje

-Zaista smo zadovoljni plasmanom robe i zaradom. Od ovog se posla da dobro živjeti, pogotovo ako imate i dijelom svoju hranu za prehranu životinja – kaže Golek.
Osim cijenjenog mlijeka, tu je i rasplodni materijal, za koji se kod istočno-frizijske pasmine plaća i 1500 kuna po grlu, pa na više.
Golekovi su uložili znatna sredsta u ovčarstvo i proizvodnju mlijeka, kako bi zadovoljili standarde kvalitete.
-Imamo svoj laktofriz, a planiramo i još ulagati. Voljeli bismo povećati stado na stotinu ovaca, no za to trebamo još bolje uvjete, veći prostor i ulaganja. Tu se nadamonekim sredstavima iz mjera EU fondova. No, za to nam trenutno nedostaje više stručne pomoći – kaže Golek koji se pritom uzda u pomoć i podršku Savjetodavne službe i Hrvatske poljoprivredne agencije, s kojima inače dobro surađuje. Ono što ovčare ne ohrabruje previše činjenica je da je Golekovima nedavno smanjen poticaj za ovce. Naime, inozemne pasmine ovaca, kakva je njihova, stavljene su na minimalani poticaj zbog zaštite domaćih pasmina. No, to Golekove nije obeshrabrilo u namjeri da šire svoje stade te kako kako se i dalje, uz puno truda, ljubavi i odricanja, kad je obitelj složna, na selu od ovčarstva može lijepo živjeti.