Najslađa hrvatska manifestacija otvorila je vrata svojih kupcima u subotu ujutro na gudovačkom sajamskom prostoru. Bjelovarski sajam, naime, 13. puta za redom organizirao je međunarodni Pčelarski sajam. Suorganizatori i ove su godine Bjelovarsko – bilogorska županija i Grad Bjelovar, uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede. Manifestacija je to koja je itekako znana brojnim pčelarima diljem Hrvatske, ali i onima iz svih dijelova Europe koji su ovoga puta pristigli iz Finske, Grčke, Srbije, Slovenije, Poljske, Austrije, Mađarske i BiH. Svi oni izlažu na prostoru većem od 3200 četvornih metara. Interes je i veći, no za sada nema dovoljno izložbenog prostora. Da je prostora više i izlagača bi bilo više. ogradarske opreme.

Četiri kategorije

– Sadašnje hale i prostorije zadovoljavaju sve uvjete. Prostori su grijani, pčelari izlažu u tri, a vinari u jednoj hali. Zbog meda, proizvoda od meda i opreme za pčelare koja će se i ove godine moći kupiti na Pčelarskom sajmu očekujemo oko 10 tisuća posjetitelja. Također, kao i prijašnjih godina i ove će se godine predstaviti inovatori u sajamskoj aukcijskoj dvorani – najavljuje direktor Posavac posebno ističući i četiri kategorije ocjenjivanja koje ovog vikenda očekuju izlagače. Naime, već tradicionalno, održavaju se natjecanja u spravljanju medenjaka, a pobjednicima su osigurane nagrade.
– Također, imamo i ocjenjivanje najljepšeg štanda, biramo najljepše etikete mednih staklenih i vinskih boca, a sve će budno pratiti iskusna grafičarska i dizajnerska imena. U aukcijskoj dvorani pripremili smo i lijepu izložbu fotografija Pčelarskog saveza, a posjetitelji će tamo moći pogledati 140 fotografija koje je napravilo više od 50 autora – ističe Posavac dodajući i kako je organiziran i tzv. Cooking show tijekom kojeg će se pripremati slatkovodna riba u suradnji s vrsnim kulinarskim majstorima.

Korisne informacije

No, Pčelarski je sajam ipak najpoznatiji po izraženoj prodaji i to je uistinu jedinstvena prilika da se kupe vrhunski hrvatski proizvodi. Za izlagače je to izvrsna prilika da dođu i ostvare direktan kontakt s kupcima te da osluhnu tržište i svoju daljnju proizvodnju prilagode baš na način kakav kupcima u tom trenutku odgovara. Prodaja, odnosno kupnja opreme, prilika je koju niti jedan pčelar neće propustiti.
– Edukativan dio je uvijek zanimljiv i koristan pa smo tako i ove godine predvidjeli četiri predavanja u subotu i četiri predavanja u nedjelju. Godinama odlično surađujemo s članovima Pčelarske udruge Bilogora Bjelovar, a upravo od njih i od pčelara s kojima sam bio na jednom stručnom skupu dobio sam vrlo korisne informacije. Naime, oni kažu kako im je Pčelarski sajam prilika da porazgovaraju s predstavnicima relevantnih ustanova kojima tada mogu iznijeti svoje eventualne zahtjeve, probleme i nedoumice – ističe Posavac. Napominje kako je u razgovoru s njima prepoznao želju da Pčelarski sajam traje barem tri dana. Naime, mnoga se predavanja i događanja uguraju u dva dana pa raspored bude uistinu natrpan. Kada bi sajam trajao tri dana, pčelari bi mogli ostvariti još bolje kontakte, pregledali još više opreme koja se tamo nudi i naučili još više.
– Stoga, postoji mogućnost da Pčelarski sajam narednih godina traje tri dana. Sajam bi tada počinjao petkom i taj bismo dan posvetili prodaji. Subota bi bila dan za edukacije i protokol, a nedjelja, kao i obično, dan rezerviran za posjetitelje – govori o planovima idućih sajmova Davorin Posavac.

Domaća vina

– Ponosni smo što je naš Bjelovarski sajam član međunarodnog udruženja vodećih poljoprivrednih sajmova u Europi pod nazivom Euroasco. Slijedom toga naš sajam razvijamo, osluškujemo prijedloge i zahtjeve naših izlagača – ističe direktor Bjelovarskog sajma, Davorin Posavac. Ističe i kako je uloga Pčelarskog sajma zaštita slavonskog, dalmatinskog te istarskog meda na čemu Hrvatski pčelarski savez intenzivno radi zajedno s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne agencije. Što se, pak, vinara, tiče, i oni su važan segment ove priredbe. Dok je još uvijek naglasak na domaćim vinima, sve je više onih koji dolaze iz Istre i Slavonije, a ove godine organiziraju se i turistički posjeti. Iz Istre, primjerice, dolazi autobus vinara.