Nakon što su pročešljali evidenciju nenaplaćenih potraživanja, djelatnici bjelovarskog Komunalca poslali su opomene dužnicima koji nisu podmirili dug za izdanu dnevnu parkirnu kartu. U posljednjih mjesec dana čak 719 građana iznenadile su opomene koje su im stigle na kućnu adresu, i to zbog ukupno 2.091 dnevne parkirne karte koja je izdana i vlasniku vozila uredno ostavljena između brisača i vjetrobranskog stakla, ali nije plaćena. A ukupni dug za spomenuti broj kazni ni približno nije malen. Naime, u Komunalcu tvrde kako je riječ o gotovo 70 tisuća kuna.
Opomena, tužba pa ovrha
– Radi se o ustaljenoj praksi i uobičajenom načinu rada putem kojeg svakog mjeseca pokušavamo dobiti svoja potraživanja od nesavjesnih korisnika javnih parkirališta, te stoga isto nikako ne možemo nazvati ‘sređivanjem računa pred kraj godine’ – poručuju iz bjelovarskog Komunalca. Također napominju kako su praksom mjesečnog slanja opomena zapravo izašli u susret svojim korisnicima, jer im na taj način omogućavaju dulji rok za plaćanje izdane dnevne parkirne karte. No, što se događa ako se netko odluči ignorirati pristiglu opomenu?
– Ukoliko se ‘opomenuti’ ogluši na izdanu opomenu za neplaćeno parkiranje i ne podmiri dugovanje, slijedeći pravni korak koji poduzimamo je tužba – kažu iz Komunlaca. Dodaju kako su upravo zbog takvih neplatiša ove godine bili prisiljeni pokrenuti ukupno 149 ovrha od kojih su 59 uspjeli odmah i naplatiti.
Dužan 1.932,00 kune
Uvidom u evidenciju o neplaćenim parkiranim kartama, iz računalnog sustava Komunalaca ‘isplivao’ je rekorder po broj neplaćenih parkirnih karata na području Grada Bjelovara. Zbog poštivanja Zakona o zaštiti osobnih podataka u Komunalcu nisu željeli otkriti o kome se radi, već su naveli samo kako je najveći dužnik iza sebe naredao 57 dnevnih parkirnih karata koje nije podmirio, a radi se o ukupnom iznosu od 1.932,00 kune. Uz standardne alate za prisilnu naplatu poput opomena, tužbi i na koncu ovrha Komunalac je, prateći trendove, u poslovanje naplate parkiranja uveo jednu novinu koja se pokazala kao pun pogodak. Osim što je jednostavna za korištenje, njezinom primjenom drastično su povećali postotak naplate.
– Unazad dvije godine unaprijedili smo sustav hardverski i softverski pa između ostalog kao novinu ističemo fotografiranje vozila koja su zatečena bez plaćene dnevne parkirne karte. Korisnici usluge parkiranja puno su uredniji po pitanju plaćanja parkiranja nego što su to bili prije – pojašanjavaju u Komunalcu.