Mladi Daruvarčani, nekadašnji susjedi preko vrtova, Marko Filipin i Miroslav Šuvak, pioniri i nagrađivani tzv. kućni proizvođači piva, danas su vlasnici jednog od najpoznatijeg domaćeg craft branda pod imenom Nova runda. Svoje prepoznatljive proizvode nekadašnjim sugrađanima ponovno su ponudili na nedavno održanim Danima piva u Daruvaru, a za Bjelovarski list prisjetili su se svojih pivarskih početaka.

 Šestero zaposlenih

-Pivo smo prvo kuhali za svoje potrebe, u kućnoj radinosti, a kada su krenule nagrade vidjeli smo da smo stvarno jako dobri. Obojica volimo pivo, istovremeno je krenuo i svojevrsni pokret kućnih proizvođača piva pa smo 2013. godine otvorili start up tvrtku na temeljima crowfounding kampanje. Već sljedeće godine plasirali smo prvo pivo, da bismo danas dosegli proizvodnju od 15 tisuća litara piva mjesečno – priča nam Miroslav. Njihova proizvodnja, dodaje, bilježi veliku mjesečnu i godišnju stopu rasta, a svoje proizvode prodaju diljem Hrvatske, nešto čak i u inozemstvu.

-Nije bilo lako, u početku sam ja pakirao i vozio robu po kafićima jer je Marko još radio u banci. No, danas nam je puno lakše. U našem timu je šestero zaposlenih ljudi i sada je sve puno jednostavnije, zna se točno tko što radi – pojašnjava Miroslav. Zanimljiv je detalj da su obojica napustila odlično plaćene poslove i danas žive isključivo od plodova svoga rada. A sve je krenulo još nekako na temeljima iz djetinjstva.

-I danas se sjećam tog vremena. Kad bismo išli u školu cijeli je grad mirisao po hmelju i svježem pivu iz daruvarske Pivovare. Pivo smo tada pili po skrivečki. U to vrijeme svi su znali samo za lager piva, no mi smo tijekom naših početaka počeli otkrivati različite stilove i mogu reći da smo našli svoj stil. Danas proizvodimo piva gornjeg vrenja ili “ale” tip piva. Vidljiv je porast u potražnji baš tih piva, kod nas se dogodila prava mala revolucija po tom pitanju, a sad nam je drago što možemo reći kako smo mi bili među onima koji su na neki način probijali led – kaže naš sugovornik.

 Vlastita pivovara

Prisjeća se kako na početku su na početku išli od kafića do kafića. Tada većina ljudi nije znala što je je craft, ale ili lager pivo. Sada toga više nema.

-U Zagrebu danas svaki bolji kafić ima barem jednu vrstu craft piva. Scena je drugačija, konzumenti se educiraniji – dodaje Miroslav.
Daruvarski dvojac za svoju proizvodnju koristi samo vrhunsku sirovinu. Svaka bačva koja iziđe iz njihove proizvodnje mora do konzumenta doći hladna, upravo onakva kakva se i toči. Pivo je živo, kaže Miroslav, hrana, te kao takvo ne trpi oscilacije u temperaturi jer na taj način gubi svoju kvalitetu.

-U malim sredinama teško je prodavati velike količine ovakve vrste piva jer su skuplja od industrijskih. No, ljudi koji ih rade u takvim sredinama moraju naći svoj model. Mi radimo za segmentirana tržišta, gdje sve ovisi o modelu i strategiji. Isto tako, važno je znati što želite, a mi smo to znali od prvoga dana – pojašnjava Miroslav. Danas se Nova runda puni u pogonima iznajmljene pivovare u Jastrebarskom. Objekt je bio godinama zapušten, no ambiciozni mladi Daruvarčani su ga preuredili i trenutno iskorištavaju oko 75 posto njegova kapaciteta.

-Uspjeli smo povući određena sredstva za proizvodnju kroz EU natječaj, sada se nadamo prolasku i na drugom. Želja nam je da otvorimo pivovaru u vlastitom prostoru, u Zagrebu. Plan je da imamo i liniju za limenke i, naravno, da radimo i dalje ovako dobra piva. Time bismo zaokružili svoj san – zaključio je Miroslav.