Radi se o muškarcu srednjih godina koji je zbog zdravstvenih poteškoća posjetio liječnika. Nalaz krvi koji je stigao pokazao se pozitivan na HIV što je kod muškarca izazvao strašan šok i nevjericu. Testiranje je ponovljeno, no na njegovu nesreću, rezultat je i dalje bio isti

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko–bilogorske županije, tijekom 2013. godine na području BBŽ otkrivena je još jedna osoba zaražena virusom HIV–a. Iako će taj podatak na ‘prvu’ mnogi povezati s pričom koja je koncem prošle godine uzburkala bjelovarsku javnost, kada je otkriveno da je u II. osnovnoj školi na radnom mjestu kuhara zaposlen 42–godišnjak koji je HIV pozitivan, u ovom je slučaju riječ o posve drugoj osobi.
Kako doznajemo, riječ je o Bjelovarčaninu srednjih godina koji je zbog zdravstvenih poteškoća posjetio liječnika koji ga je nakon pregleda poslao na vađenje krvi. Nalaz koji je stigao pokazao se pozitivan na HIV što je kod muškarca izazvao strašan šok i nevjericu. Testiranje je ponovljeno, no rezultat je i dalje bio isti.
– Na Zavodu ne obavljamo takva testiranja, već samo registriramo broj oboljelih osoba ili broj kliconoša koji u sebi nose opasne viruse. Testiranje se na području naše županije obavlja na Odjelu za transfuzijsku medicinu pri bjelovarskoj Općoj bolnici. Prema dosadašnjim iskustvima, većina osoba tijekom transfuzijskih pretraga slučajno dozna da je u sebi nosi neki od opasnih virusa–kazala je Sanja Mitrović Hamzić, specijalistica epidemiologije pri županijskom Zavodu za javno zdravstvo.
Ističe i kako je tijekom prošle godine uz jednu osobu zaraženu virusom HIV–a evidentirao nekoliko ostalih i nimalo bezazlenih zaraza.

...

Želite članak pročitati do kraja?
Cijeli članak možete pronaći u tiskanom izdanju broj 14 ili pretplatom na naše online izdanje.