U totalnom šoku ostala je Željka Kiš kada se na nju protekle subote prijepodne za radnog vremena stropoštala snježna lavina. Čisteći snijeg ispred lokala u bjelovarskoj Franjevačkoj ulici, preko puta ulaza u “novu bolnicu”, ni u snu se nije nadala da bi ju građanska dužnost mogla stajati glave.

Pozvana policija

– Negdje oko devet sati prvo sam počistila snijeg ispred svoga ulaza i izloga, a kako susjed u lokalu pokraj to često učini umjesto mene, krenula sam očistiti i ispred njegove radnje. U tom trenutku, za vrat mi se stropoštala snježna gromada i to s otkinutim metalnim šiljcima. Od siline udarca prvo sam ostala u šoku, a onda kako je vrijeme odmicalo bivalo mi je sve gore i gore pa sam potražila i liječničku pomoć. S hitne su zvali i policiju koja je napravila uviđaj. Ne smijem se niti sjetiti što bi se dogodilo da se umjesto mene na nogostupu toga trenutka zateklo dijete – prepričava nemili događaj prestrašena Bjelovarčanka. Ni sama još ne zna što da radi, ali sve ozbiljnije razmišlja o tužbi čim, kaže, dozna koga treba tužiti. Prijavu ozljede na radu je podnijela i na tome vjerojatno neće stati.

Nesnosne glavobolje

– Tuda dnevno prođe na stotine ljudi i očito da netko tko se brine o zgradi i onome što se na njezin krov stavlja olako shvaća svoj posao. Protekle jeseni na krovu te zgrade bili su radnici i kako smo čuli od stanara, čini se da nisu stavili snjegobrane, a ove šiljke koji trebaju sprečavati da se na rubu ne nastanjuju golubovi, samo su prilijepili. Da nisu bili u snijegu, mogli su mi se zabiti u glavu – ogorčena je Željka. Kao suvenir, ali i kao dokaz opasnosti u kojoj se našla, sačuvala je više od pola metra dugu željeznu konstrukciju. Suprug Milan se, kaže, također uplašio, a i niti danima poslije Željkino zdravlje mu se ne čini dobrim.
– Glavobolja joj ne popušta i stalno je na tabletama, a sada kaže da joj niti ove koje piju posebno ne pomažu. Kada ustane, zanosi ju i pribojavam se što će pokazati detaljniji nalazi – u strahu je i Milan. Posebno ga ljuti nečiji aljkav posao jer, kaže, kako drukčije tumačiti da se nekome na glavu može stropoštati lavina snijega s najmanje deset metara visine i još k tome s oštrim dijelovima očito nemarno pričvršćene zaštite od ptica.
Sve su zgrade osigurane

Mario Brestovečki, direktor tvrtke koja upravlja stambenom zgradom s koje se snijeg strovalio na Željku Kiš, kaže kako su takvi slučajevi rijetki. U petnaestak godina on pamti tek jedan ili dva kada je snijeg s krova pao na automobil.
– U ovom slučaju sreća je da nije došlo do težih povreda. Sve zgrade kojima Beming upravlja su osigurane za takve i slične slučajeve prema trećim osobama. Na zgradi nema snjegobrana jer se fizički nisu stigli staviti, a naknadno su ugovoreni. No, bez obzira na to radovi su izvedeni po pravilima struke, a o izvođaču su odlučili predstavnici stanara – kratko je objasnio Brestovečki, dvojeći jesu li snjegobrani uopće prava zaštita kod većih nanosa snijega.