U utorak je završen izbor za ravnatelja IV. osnovne škole, najveće osnovne škola ne području Grada Bjelovara. Za novog ravnatelja izabran je mr. Nikola Margetić, nastavnik razredne nastave koji već nekoliko godina radi u školi, a koji je s omjerom glasova tri naprema dva d strane Radnih tijela zasjeo na čelnu poziciju škole umjesto dosadašnjeg ravnatelja Milijana Bojanovića. Kako bi bilo službeno, imenovanje mora potvrditi novi ministar pri Ministarstvu obrazovanja, prosvjete i športa. Natječaj za ravnatelja je, podsjetimo, koncem siječnja raspisao Školski odbor, a čini se kako je izbor do posljednjeg trenutka bio neizvjestan.
Presudio Grad Bjelovar
Školsko vijeće inače je sastavljeno od četiri Radna tijela koje čini ukupno sedam članova. Kako doznajemo, Učiteljsko vijeće koje je temeljno i stručno–pedagoško tijelo škole, kojeg čine svi nastavnici, učitelji i stručni suradnici, glasalo je za Bojanovića i time mu dodijelilo dva glasa. Rezultat je postao izjednačen kada je po jedan glas Margetiću dodijelilo Vijeće roditelja i Sindikat škole. Na koncu pobjeda je ovisila o glasu Grada Bjelovara kao osnivača škole, odnosno o glasovima preostalih triju članova. Kako doznajemo, sva tri glasa otišla su na stranu Margetića čime je izabran za novog ravnatelja škola na period od pet godina.
Uvjeti natječaja
Da bi netko uopće mogao postati čelnim čovjekom gradske osnovne škole, prvenstveno je morao ispuniti uvjete propisane Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Uz osmogodišnje iskustvo u školskim i drugim ustanovama u sustavu obrazovanja od čega najmanje pet godina na odgojno–obrazovnim poslovima u školama, te naravno, odgovarajući fakultet. No, u natječaju je stajalo kako ravnatelj može postati i osoba koja je završila stručni četverogodišnji studij za učitelje kojim se stječe 240 ECTS bodova ili, pak, ako u trenutku prijave obavlja dužnost ravnatelja u najmanje drugom uzastopnom mandatu, a ispunjavala je uvjete za ravnatelja propisane Zakonom o osnovnom školstvu. Naravno, oba prijavljena kandidata morala su dostaviti i potvrdu da se protiv njih nije pokrenut i da se ne vodi kazneni postupak.