Voćari koji imaju nasade blizu šuma često muku muče s divljači, pogotovo u zimsko doba godine, kada u nedostatku hrane divlje životinje uništavaju voćke. Željko Ledinski na svom OPG-u u Kovačevcu ima i 11 hektara površina pod voćem. U voćnjaku rastu uglavnom jabuke, kruške, šljive, a ima i nešto bresaka i nektarina. Na pola hektara rastu i trešnje.
-Problem s divljači imaju oni voćari koji nemaju ograđene voćnjake odnosno oni koji nisu poduzeli nikakve mjere zaštite. Ja sam svoj voćnjak odmah ogradio, tako da do sada nisam imao velike štete – ističe Ledinski.

Šteta uz ogradu

Kada je prije koju godinu uz ogradu posadio trešnje, divljač mu je napravila malo štete. Srnjaci, naime, često čiste rogove trljajući ih uz stabla, pri čemu najčešće nastane značajna šteta. Ledinski kaže kako srnjak zna pregristi i mlado stablo voćke kada krenu sokovi. Štetu voćarima mogu napraviti i divlje svinje, ako probiju ogradu, pa i jeleni u prolazu, no srećom, njih nema previše u ovdašnjim šumama. Najviše štete na koštunjićavom voću naprave ptice. Da bi ih se u tome spriječilo najbolje je postaviti mreže, koje moraju biti spuštene sve do zemlje.
-Ograđivanje voćnjaka najbolje je rješenje, no u borbi s divljači voćarima stoje na raspolaganju i razne druge metode. Među standardnim metodama je upotreba raznih repelenata, kemikalija kojima se premazuju stabla, ograda i sl., a koje svojim mirisom odbijaju divljač – kaže Ledinski.
Dodaje kako se repelenti se mogu nabaviti kod lovačkih udruga. Tu su i razne plastične trake koje se stavljaju oko voćnjaka, a koje plaše odnosno odbijaju divljač. Dosta voćara, kako saznajemo od Ledinskog, posežu i za priručnim metodama zaštite voćnjaka. Među njih spada i ljudska kosa koju nabavljaju u frizerskim salonima i potom je stavljaju na voćke. Miris kose odnosno miris ljudi plaši i odbija divljač.

Ograda i struja

Najefikasnija zaštita voćnjaka od divljači je žičana ograda, pogotovo pletena s dodatkom „električnog čuvara“ oko voćnjaka, u koji se pusti niskonaponska struja.
To je, zaključuje Ledinski, najefkasniji način da se troškovi od ovih napasnika svedu na minimum.