Čini se kako su u Općini Kapela shvatili da bez kvalitetne i zanimljive turističke ponude ne mogu ni očekivati priljev zainteresiranih gostiju. Dokaz tome je projekt čiji su obrisi postali vidljivi tek ovih dana, a radi se o ribnjaku koji se nedaleko općinskog središta prostire na gotovo dva i pol hektara. Velikim ribnjakom će, kaže općinski načelnik Danijel Kovačec, u skoroj budućnosti privući brojne posjetitelje i obogatiti turističku ponudu svoje općine.
-Ideju za ovaj projekt osmislila je Udruga Bilogorska sela na čelu s predsjednikom Krešom Jelavićem. Plan je da ribnjak postane svojevrsno središte zbivanja naše općine, posebice u danima vikenda. Osim sportskih ribolovaca, očekujemo kako će ribnjak posjećivati i rekreativci, te obitelji s malom djecom koje neradnim danima žele malo izaći u prirodu. Uz ribnjak želimo izgraditi kuću od drveta, a intenzivno razmišljamo kako bi u njoj urediti restoran. Doduše, restoran ne bi morao biti otvoren radnim danima, već samo tijekom vikenda–kaže Kovačec.
Biciklistička staza do grada
Ideja za sadržaje koji bi dodatno obogatili ponude očito ne nedostaje pa tako u udruzi u planu imaju i uređenje biciklističke staze.
-Odmah do ribnjaka teče jedan potok koji se ulijeva u potok Plavničku koja dalje teče sve do Križevačke ceste u Bjelovaru. Bilo bi idealno kada bi u suradnji s Gradom Bjelovarom uz taj potok uredili biciklističku stazu koja bi vodila sve do ribnjaka, odnosno do samog ulaska u grad, a riječ je o svega pet ili šest kilometara. To bi bio potez kojim bi građanima omogućili brz i zanimljiv dolazak u našu općinu. Ujedno, novac za izgradnju kućice i, eventualno, igrališta za paintball, te još nekih sadržaja planiramo kandidiranjem projekta na neki od europskih fondova–kaže Kovačec.
Snalazili se za novac
Posebno zanimljiv je način na koji je lokalna udruga uspjela kupiti zemljište za ribnjak. Naime, Kovačec kaže kako je sve krenulo od članarine koju godišnje prikupi tamošnjih 200–tinjak članova.
-Godišnja članarina u udruzi iznosi 60 kuna. No, taj novac ni približno nije bio dovoljan za kupovinu zemlje, pa su neki članovi i prijatelji udruge su donirali novac, a pomoglo nam je i Ministarstvo branitelja s 50–ak tisuća kuna. Kako su parcele bile obraštene stablima topole, njih smo rušili i prodavali drvnu masu, te tim novcem dalje kupovali zemlju. U radovima je sudjelovalo dosta članova udruge i svi smo nekako dali svoj obol u realizaciji ovog projekta–priča Kovačec. Ribnjak bi, dodaje, trebao profunkcionirati već na proljeće iduće godine, a time će se otvoriti i jedno radno mjesto za osobu koja će se brinuti o održavanju ribnjaka i okoliša.