-Otkako smo promijenili tvrtku koja upravlja našom zgradom imamo daleko više novca na zajedničkom računu i konačno sami odlučujemo o svemu što radimo–započela je priču Vesna Rubić, predstavnica stanara s ulaza 8 A, jedne od nekolicine stambenih zgrada smještenih u Mihanovićevoj ulici, čiji stanari već godinama muku muče sa skupim održavanjem zgrade. Premda zvuči nevjerojatno, Vesna Rubić tvrdi da se promjena tvrtke -upravitelja pokazala kao pun pogodak jer se od tada stanje njihovog zajedničkog računa čak triput ‘podebljalo’.
Godišnja pričuva 140–ak tisuća kuna
-Na zajedničkom računu u ovom trenutku imamo 105 tisuća kuna. Promjene su donijele mnogo dobroga. Od činjenice da bivši bjelovarski upravitelj u osam godina upravljanja nije u našoj zgradi održao ni jedan jedini sastanak, do toga da nas nitko ni za što nije pitao pa ni u situaciji kada se radilo o važnim poslovima. U tom periodu se nije činilo ništa da se stanje unutar zgrade poboljša. Na kraju godine na računu bi nam u prosjeku ostajalo 30–ak tisuća kuna. Smatrali smo da je to malo s obzirom da pričuvu plaćamo tri kune po četvornom metru stana, a u zgradi imamo 58 stanova i tri poslovna prostora. Godišnje tako od pričuve prikupimo 140–ak tisuća kuna što je zaista velik novac, ali bi kraj godine uvijek dočekali s višestruko manjim iznosom na računu. Kao obrazloženje za potrošenu razliku uvijek su bili navedeni neki radovi poput limarskih, bravarskih, vodoinstalaterskih, a na zgradi se nije primjećivao nikakav napredak. Prije godinu i pol dana nam je prekipjelo pa smo otkazali suradnju i uzeli jednu tvrtku iz Sesveta. Pokazalo se kako nova tvrtka naplaćuje manje za vođenje računa i zajednički raspolažemo sredstvima pričuve, odnosno zajednički autoriziramo plaćanje računa, a svako naše pitanje ili problem rješavaju bez odlaganja–priča Rubić.
Uključili se i stanari
Premda su se za promjenu odlučili isključivo zbog nezadovoljstva učinjenim na radovima zgrade, priča Rubić, ta se odluka pokazala i financijski isplativija.
-U proteklih godinu i pol dana obavili smo radove u, ali i na zgradi koji su već davno trebali biti odrađeni. Renovirali smo dio krovišta i zamijenili nekoliko dotrajalih krovnih prozora koji su bili u lošem stanju. Uredili smo hodnik u cijeloj zgradi, postavili nove sandučiće, obojali lift, postavili pragove u podrumu, te kupili dvije pumpe za ispumpavanje vode iz podruma. Za takve poslove i sitnije popravke više ne zovemo vanjske radnike, već to sami rade naši stanari, a ista situacija je sa zamjenom žarulja na hodnicima zgrade. Kada su vidjeli da se događaju pozitivne promjene, ostali stanari su također iskazali želju da pomognu u nekim radovima pa i na taj način ostvarujemo dodatne uštede. Drago mi je da su svi napokon počeli upravljati zgradom pažnjom dobrog gospodara, a svemu tome je pomoglo što smo promijenili tvrtku za upravljanje stambenim zgradama–smatra Rubić.