Broj oboljelih od gripe na bjelovarsko-bilogorskom području broj iz dana u dan sve više raste, a da je Hrvatsku ove godine pogodila gripa visokog intenziteta potvrdili su i u Nacionalnom centru za influencu. Prema predviđanjima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, drastičniji porast tek se očekuje, i to od danas, jer se školarci vraćaju u klupe nakon zimskih praznika.
– Dobra je vijest da umrlih od posljedica gripe nema, iako je broj oboljelih u porastu. Na području Bjelovarsko-bilogorske županije s proteklim tjednom zabilježena su 73 slučaja, a najviše oboljelih je na području Daruvara. Podjednako zaraženih ima u svim dobnim skupinama i nije riječ o procijepljenima – doznajemo od epidemiologinje Zavoda Sanje Mitrović-Hamzić. Također napominje kako je era cijepljenja završila jer su sve doze potrošene.
Piti puno tekućine
– Naručili smo ih na bazi prošlogodišnjih brojki i svega par doza smo još imali tijekom proteklog tjedna. Vrlo je važno za naglasiti da svi oboljeli ostanu kod kuće, piju puno tekućine, snižavaju temperaturu, često peru ruke i prozračuju prostor u kojem borave – podvlači epidemiologinja. Za sada se još nije odlučilo zabraniti bolničke posjete. Članica Povjerenstva za hospitalizirane pacijente epidemiologinja Vesna Grgić kaže kako porast oboljelih nije proteklih tjedana tako drastično rastao, pa se odlučilo s odlukom još malo pričekati.
– Bojimo se da bi zabrana predugo trajala da smo je već sada odlučili provesti. Ako se broj oboljelih udvostruči ili utrostruči sigurno ćemo morati donijeti takvu mjeru i javnost će biti na vrijeme obaviještena – kaže Grgić.