Raspisivanjem javnog natječaja za odabir najpovoljnijeg izvođača radova, bjelovarska tvrtka Vodne usluge najavljuje početak radova na jednom od krupnijih infrastrukturnih projekata gradske vlasti, “sređivanju” Naselja kralja Petra Krešimira IV.

U planu i kanalizacija

– Riječ je o izmjeni dotrajalih cijevi koje su ovdje postavljene među prvima i željezne su. Taj nam je posao prioritet jer Hrvatske vode sudjeluju u financiranju s 80 posto. Osim radova na vodovodu koje planiramo u iznosu od 650 tisuća kuna, sređivat ćemo i kanalizaciju. Ti će radovi koštati više, no još uvijek čekamo odgovor iz Hrvatskih voda – govori Zoran Bišćan, član Uprave Vodnih usluga.
A da se gradska uprava namjerava ozbiljno uhvatiti u koštac s brojnim infrastrukturnim problemima u naselju u širem gradskom centru, svjedoči i planirana izmjena prostorne dokumentacije. Naime, na sljedećoj sjednici gradski vijećnici odlučivat će o Odluci o donošenju Detaljnog plana uređenja “Sjever 1 – 1. dio – druga izmjena i dopuna”. Uredna prostorna dokumentacija, naime, osnovni je preduvjet za sve sljedeće poteze, a ovoga puta obuhvaća 24 hektara površine omeđene ulicama Andrije Hebranga, Đure Basaričeka, Osječke i Prilaza Andrije Hebranga.

Građeno bez papira

Naime, najveći problem Naselja Petra Krešimira IV upravo je u tomu što je građeno bez adekvatne prostorno-planske dokumentacije, poput primjerice, Radničkog naselja, u kojemu je upravo u tijeku izgradnja komunalne infrastrukture. Iz tog razloga čak i oni najbanalniji primjeri, poput asfaltiranja makadmskog prilaza IV. osnovnoj školi mogli bi se zakomplicirati. Trošak nanošenja asfalta vjerojatno bi se mjerio u stotinama tisuća kuna, no izrada dokumentacije, ali i sređivanje ostatka podzemne infrastrukture, ljestvicu diže na milijunske iznose.
No, kada god radovi započeli, sigurni smo da će ih tamošnji stanari pozdraviti te da će kroz par godina i Naselje kralja Petra Krešimira IV osvanuti u novom ruhu, kakvo i zaslužuje.

Što sve treba urediti u naselju?

DANIJELA RUPA
Nama su rekli da postoji mogućnost da Grad otkupi ovih osam kuća te da ovdje izgradi zgrade te da mi dobijemo stan u protuvrijednosti naših kuća. Puno se pričalo, a ništa se ne radi, dok je nama, primjerice, potrebno obnoviti krov što, naravno, ne želimo ako ćemo uskoro sve mijenjati. Kući je izašao rok prije deset godina, a mi samo čekamo bolja vremena.

ANA ZVONAR
Čula sam priče o obnovi našeg naselja još davnih dana, ali samo priče. Iščekujemo stalno nešto konkretno, ali ništa se ne poduzima. Potrebno je obnoviti kompletnu kanalizaciju, cijevi su preuske i stalno imamo neke probleme. Cesta koja vodi do škole je najgora, naročito zimi i kiši, ne može se ni hodati, auti naprave još veće blato. Ukratko, ovdje zna biti grozno.

VALENT KRALJIĆ
Prvenstveno treba popraviti ceste, i to je nešto što bi trebalo zaista obnoviti, a ne samo spominjati kao predizborno obećanje. Ne tražimo mi da nam se na račun uplaćuje mjesečno tisuću kuna, nego da se napravi normalna cesta. Žao mi je što živim u dobu kada se to smatra luksuzom. Je li normalno da cesta koja vodi do osnovne škole izgledao kao put do livade?

MARIJAN VUČINIĆ
Ljut sam, jako sam ljut. Nitko ništa ne radi, a mi sve plaćamo. Put do moje kuće je blatan i zimi i ljeti. Niti Grad niti Komunalac ništa ne poduzimaju, gluhi su na potrebe građana. Dokle god je njima dobro, na nas ne gledaju. Naselje se nalazi u samome centru , sve oko nas je izgrađeno, osim ovog naselja i za to mi nitko ne može dati valjan razlog.