Za svaki pregled specijalista sportske medicine treba platiti između 100 i 300 kuna, a tu su još i troškovi prijevoza, jer u županiji postoji tek jedan takav specijalist

Amaterski sportaši, koji su u vrijeme gospodarske krize ionako najčešće prvi na redu kada političari krenu s kresanjem proračuna, zbog izmjena Zakona o sportu sada su se našli na novom udaru. Naime, izmjenama Zakona o sportu liječnički pregledi s obiteljskih liječnika, prebačeni su u nadležnost specijalista sportske medicine, odnosno medicine rada i sporta. Fredi Pali, predsjednik Sportske zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije, upozorava na niz negativnih posljedica navedenih zakonskih izmjena.

– Prije svega, obiteljski liječnici svoje pacijente poznaju od malih nogu, i kao takvi najbolje su upoznati s njihovim zdravstvenim problemima. Također, obiteljski liječnici ne naplaćuju preglede, a i mnogo ih je više nego što je specijalista sportske medicine. Obiteljski liječnici nalaze se u svakoj županijskoj općini u kojoj postoji Dom zdravlja, dok, prema našim saznanjima, na čitavom području Bjelovarsko-bilogorske županije postoji samo jedan liječnik sportske medicine. Dakle, uz trošak pregleda javlja se i dodatni trošak putovanja, a liječnici obiteljske medicine, iz straha od zakona, više sportašima ne žele davati uvjerenja – pojašnjava Pali, ujedno i član Odbora za lokalni sport Hrvatskog olimpijskog odbora.

...

Želite članak pročitati do kraja?
Cijeli članak možete pronaći u tiskanom izdanju broj 11 ili pretplatom na naše online izdanje.