Još krajem prošle godine najveća hrvatska prijevoznička kompanija, Čazmatrans, uvela je novinu, koja bi trebala dodatno unaprijediti uslugu svim korisnicima. Riječ je o internet, odnosno online-kupnji karata, putem koje se već danas mogu kupiti autobusne karte za gotovo 150 autobusnih linija u Hrvatskoj. Već sada se putem interneta mogu kupiti karte gotovo za sve linije prema Zagrebu, karta se može kupiti i 30 dana unaprijed sigurnom kupovinom kreditnim karticama, a kupovina je moguća i putem mobilnih telefona.

Razne pogodnosti

-Internet stranica “Cazmatrans.hr” je responsivna i nema posebnu aplikaciju, već se može napraviti prečac na desktop mobilnog telefona, koji potom vodi na web stranicu Čazmatransa. Novost je što se karta kupljena online uopće ne mora ni tiskati. Nakon što nakon kupnje dobije verifikaciju, putnik kartu dobiva na svoju e-mail adresu u PDF formatu te je može samo pokazati kondukteru na ulasku u autobus, a on će očitati bar-kod s mobitela – otkrio je član Uprave Čazmatransa Dražen Pavlović i dodao da je na ovaj način kupnja autobusnih karata prilagođena i mlađim generacijama.
-Karte kupljene putem interneta identične su kao i ove klasične na šalterima i mogu se također ostvariti popusti po raznim kategorijama, od umirovljeničkih i braniteljskih do studentskih i dječjih. Već sada se mogu kupiti karte za 138 autobusnih linija, a kupnja je moguća sa svake stanice na kojoj prometuju naši autobusi. Čim se otvori naša internet stranica odmah se nudi mogućnost kupnje karte pa tako putnik koji za Zagreb iz Bjelovara putuje recimo iz Rovišća, može najviše sat vremena prije polaska autobusa kupiti kartu kod kuće, došetati do stanice, kondukteru ili vozaču pokazati mobitel i ući u autobus – kazao je Pavlović i dodao da je Čazmatrans među prvim prijevozničkim kompanijama u Hrvatskoj koja je uvela ovakav način online-prodaje putničkih karata.

Tendencija rasta

-U budućnosti će se online kupnja karata sve više koristiti te i dalje radimo na razvoju ove pogodnosti, kako bismo našim putnicima omogućili što kvalitetniju i što bolju uslugu. Ljudi ovu opciju koriste sve više, a daljnja tendencija rasta je očigledna. Statistike pokazuju da se karte za autobuse najviše putem interneta kupuju u danima vikenda, a dolaskom turističke sezone broj linija uključenih u online-kupnju dodatno će se povećati te očekujemo da će se online-kupnja tada još i više koristiti – istaknuo je Pavlović i dodao da se svi opći uvjeti prijevoza s objašnjenjima također mogu pronaći na internet stranici Čazmatransa. Ondje se također u rubrici “pitanja i odgovori” mogu pronaći i odgovori na najčešće postavljana pitanja putnika kao što su smiju li se u autobusima prevoziti kućni ljubimci te može li se u autobus ukrcati i bicikl.