Što znači uvažavati različitosti i biti tolerantan mnogi bi mogli naučiti od mlađahnih članova Bjelovarskog kazališta koji su prije otprilike dva mjeseca raširenih ruku u svoju ekipu primili Adrianu Krog, učenicu sedmog razreda bjelovarske I. osnovne škole, koja boluje od cerebralne paralize. Činjenica da je vezana uz invalidska kolica nije omela Adrianu u namjeri da slijedi svoj san. Slučajan susret s voditeljicom bjelovarskih kazalištaraca Majom Margaretom Fabičević u tome joj je itekako pomogao.

Svečana premijera

-Adrianu sam susrela slučajno, prije otprilike dva mjeseca, dok je na ulazu u našu zgradu čekala mamu da donese ključ od službenih prostorija udruge “Bjelovarski leptirići” čiji je član, a koja se nalazi na katu iznad kazališta. Otvoreno me pitala može li doći na probe, a ja sam odmah znala da je ona “čovjek za nas” – priča nam M. Fabičević. Shvatili su to, kaže, odmah i maleni glumci koji su Adrianu spremno prihvatili i dodijelili joj najvažniju ulogu u svojoj predstavi “Plava boja snijega”. Adriana je tako nedugo nakon učlanjenja u kazalište odjenula kostim princeze i krenula s pripremama za svoju prvu kazališnu ulogu. Prošle nedjelje, pred prepunom kazališnom dvoranu, princeza Adriana doživjela je svoju svečanu premijeru.
-Bila sam malo uzbuđena, no na kraju je sve dobro prošlo. Imala sam dosta teksta za naučiti, no potrudila sam se i mislim da sam dobro odradila posao – kazala nam je Adriana nakon važnog nastupa. Iako ima i niz drugih slobodnih aktivnosti, otkriva nam kako su joj redovni odlasci na kazališne probe postali omiljena zanimacija. I to zbog novih prijatelja koje je ondje stekla.

Dio ekipe

-Zaista su se pokazali kao pravi prijatelji. Prihvatili su me kao dio ekipe, čak su bolji sa mnom nego moji kolege iz razreda. Jako mi je lijepo ovdje, zaista uživam u svakoj minuti – kazala nam je presretna djevojčica, a koliko su njezine riječi istinite potvrdili su svojim ponašanjem za našeg razgovora sami maleni glumci. Kad god bi zatrebalo, Adriani bi pomagali, bilo savjetom, bilo pomicanjem kolica ili tek osmjehom ohrabrenja. Posebno ponosna na svoju malenu ekipu je njihova voditeljica Maja, koja nas uvjerava kako je pred njima još mnoštvo uspješnih predstava i projekata u kojima će i Adriana i dalje imati ravnopravnu ulogu.