Ministarstvu turizma smo već najavili naše namjere kako bi njihove službe bile promptne. Zgrada bi i dalje bila na upravljanju ostala Đačkom domu, a Bjelovar bi dobio nove smještajne kapacitete, kazao je župan Damir Bajs

Kao što je i ranije najavljeno, u planu je da se Dom učenika srednji škola u Nazorovoj ulici u skoroj budućnosti pretvori u hostel. Inicijativa je to Bjelovarsko–bilogorske županije, vlasnika ovog velebnog objekta u središtu, koji je ovih dana zbog izgradnje novog učeničkog doma u sklopu Srednjoškolskog centra na kratko izgubio svrhu. Na temu iskorištenje prostora za neku novu namjenu poput spomenutog hostela, u prostorijama Đačkog doma u ponedjeljak je održana tiskovna konferencija za medije.

Prostor udovoljava potrebne standarde

– Izgradnjom novog Doma postavlja se temeljno pitanje što je sa starom zgradom koja je u centru Bjelovara, a koje je uređena prema svim standardima. Ukoliko ta zgrada ne bi imala novu namjenu, a održavanje bi ”palo” na samu Županiju i Dom, stoga smo tražili novu namjenu. U njoj je za sada smješten HRT studio i dva razreda Medicinske škole. Ipak, to je vrlo mali dio ukupnosti ove zgrade, a mi želimo da ovaj objekt u cijelosti nađe nove korisnike. Od prvog trena sam razmišljao kako bi ovaj prostor mogao postati hostel ili neki drugi smještajni kapacitet tog ranga. Naime, ovaj objekt ima kuhinju, uređene sanitarne čvorove, odnosno ima sve uvjete za registriranje kao hostel. Hosteli sami po sebi imaju standarde, a ovaj objekt ih udovoljava. Ministarstvu turizma smo već najavili naše namjere kako bi njihove službe bile promptne. Zgrada bi i dalje bila na upravljanju ostala Đačkom domu, a Bjelovar bi dobio nove smještajne kapacitete, jer od Zagreba do Osijeka gotovo da i nema ovakvog smještajnog kapaciteta koji je jeftiniji, a mogu ga koristiti svi. Uvjeren sam da ćemo sve to napraviti u kratkom roku–kazao je Damir Bajs, bjelovarsko–bilogorski župan.

Novih 70–ak ležaja

Inače, kapacitet Đačkog doma do sada je bio 150 ležajeva, a nakon kategorizacije i pretvaranja u hostel u tom bi se prostoru moglo urediti 70–ak ležaja. Snježana Šimić, predsjednica Domskog vijeća koje upravlja domom, smatra kako će postojećim zaposlenicima preorijentacija u hostel biti poseban izazov.

– Bila bi šteta je da ovakva jedna održavana zgrada propadne nakon odlaska učenika, a postoji mogućnost da se njen prostor iskoristi za nešto što ne postoji u široj okolici. Što se tiče kadrova i nama je to izazov. Ipak, upoznati smo s namjenom ovakvih objekata za hostel i brzo ćemo se prilagoditi. Već imamo komunikaciju s raznim domovima na Jadranu koji se preko ljeta koriste upravo za hostel. Stoga treba iskoristiti ono što imamo, a vidjet ćemo hoće li biti privremen ili stalan smještajni kapacitet –kazala je Šimić.