Jedan od najvećih projekata koji je planiran za 2017. godinu odnosi se na asfaltiranje poteza od Stare Rače do Nevinca. Riječ je o projektu za koji je projekta dokumentacija već gotova, a ovaj tjedan slijedi i prijava na natječaj europskih fondova.

 

Kraj godine vrijeme zbrajanja uspjeha iz godine na izmaku, ali i stvaranja planova za sljedeću godinu. Upravo se time trenutno bave i čelnici općina diljem županije, a općinski vijećnici Nove Rače proteklog su tjedna usvojili proračun težak gotovo 11 milijuna kuna. Jedan od najvećih projekata koji je planiran za 2017. godinu odnosi se na asfaltiranje poteza od Stare Rače do Nevinca. Riječ je o projektu za koji je projekta dokumentacija već gotova, a ovaj tjedan slijedi i prijava na natječaj europskih fondova.

Radovi u Bedeniku

-Riječ je o potezu dugom tri kilometra, a vrijednost investicije je tri i pol milijuna kuna. Tim novcem želimo asfaltirati ovu prometnicu koja je trenutno makademska, a ujedno je najbliži put od Bjelovara preko Gudovca do Nove Rače koji prolazi kroz Dautan, Nevinac i Međuraču – pojašnjava načelnik Nove Rače nastavljajući kako je jedan od velikih projekata i sanacija krovišta te uređenje sanitarnog čvora na mjesnom domu u Kozarevcu. Pojašnjava kako je riječ o domu koji nije obnavljan dulji vremenski period pa je za tu namjenu u općinskom proračunu planirano 200 tisuća kuna. Kada je riječ o mjesnim domovima u planu je i obnova mjesnog doma u Nevincu, odnosno također sanacija krovišta i sanitarnog čvora, ali i sanacija mjesnog doma u Bedeniku.

-U Bedeniku bi trebalo sanirati krovište, postaviti novu stolariju i fasadu, ali i urediti dom iznutra, no samo projekt za vanjske radove je težak 1,2 milijuna kuna tako da ćemo ga kandidirati na europske fondove, a ako prođemo na natječaju, krećemo i u njegovu realizaciju. U Bedeniku sljedeće godine planiramo i izgradnju mrtvačnice za što ćemo novac osigurati u općinskom proračunu. Trenutno se radi na papirologiji, a ako sve bude u redu, na jesen bi trebali početi i sami radovi – otkriva Knežić.

Izgradnja svetišta

Planovi za 2017. godinu nisu zaobišli ni Orlovac gdje je planirano uređenje unutrašnjosti mjesnog doma, dok će se tamošnja trgovina prenamijeniti u mrtvačnicu. Završetkom radova na mrtvačnici u Bedeniku i Orlovcu, pojašnjava Knežić, sva sela na području općine Nova Rača imat će mjesta za dostojanstven ispraćaj pokojnika što nalaže i zakon. No osim uređenja mrtvačnica i mjesnih domova na području čitave općine, u planu je i asfaltiranje županijskih cesta u suradnji s Bjelovarsko-bilogorskom županijom, odnosno Županijskom upravom za ceste.

-Po modelu 50:50 želimo asfaltirati potez od Slovinske Kovačice do Nove Rače. Riječ je o 4200 metra, a projekt je težak 4,5 milijuna kuna, a svoj dio bismo financirali kreditom HBOR-a – ističe načelnik dodajući kako je za sljedeću godinu na repertoaru i modernizacija javne rasvjete na području čitave općine. Tako bi se u prvoj fazi LED rasvjeta trebala postaviti od Slovinske Kovačice preko Orlovca do Sasovca. Nakon toga slijedi postavljanje LED rasvjete na području Kozarevca, Međurače, Dautana i dijelu Bulinca, a kasnije i u Novoj Rači, preostalom dijelu Bulinca, Drljanovcu i Staroj Rači čime bi do kraja godine cijela općina bila pokrivena modernom LED rasvjetom. Osim toga, krenulo se u izradu geodetske podloge nakon čega slijedi i izrada projektne dokumentacije za izgradnju svetišta kraj crkve u samom središtu Nove Rače koje bi uključivalo izgradnju vanjskog oltara, križnog puta i multikultiralnog centa.