Prava drama odigravala se prošlog petka oko podneva u Babincu nedaleko od Ivanske. Skupina mještana kombajnom je blokirala županijsku prometnicu Babinac – Gornja Petrička, kako bi spriječila prijevoznike koji su iz obližnjeg šumskog prijedjela Cipeliševac u vlasništvu Hrvatskih šuma izvozili drvo. Mještani Babinca pobunili su se jer tvrde kako im teški, često pretovareni kamioni, uništavaju cestu. Na teren su žurno stigli i načelnik Općine Ivanska Josip Bartolčić, predstavnik ŽUC-a Davor Konjević, ali i policija.

Alternativni pravci

-To je postalo neizdrživo. Dnevno ovuda prođe 30-ak kamiona, a cesta, koja je obnovljena prije desetak godina, već je u katastrofalnom stanju. U ovo vrijeme, kad se snijeg i led otapaju i kad postoji najveća opasnost za uništenje ceste, oni uopće ne ni smjeli izvoziti drvo iz šume – uvjerava nas Željko Mavrin iz Babinca, koji je svojim kombajnom prošlog petka na nekoliko sati blokirao prolaz za četiri kamiona puna drveta. Da stvar bude apsurdnija, kažu mještani, šumari imaju i alternarivne pravce, uglavnom kroz šumske predjele, no kažu kako njih izbjegavaju jer im se tako produžuje put. A i šumske prometnice su u daleko lošijem stanju od lokalnih.
-Problem je i u tome što, kad se cesta gradila, nitko nije vodio računa o tome da se šuma blizu i da ovuda stalno prolaze kamioni i druga teška mehanizacija. Trebalo ju je napraviti malo kvalitetnije, sad se ne bi tako oštećivala – vjeruje mještanin Vlado Petrić.
Na stranu svojih mještana stao je i načelnik Općine Josip Bartolčić koji tvrdi kako u Hrvatskim šumama nemju previše razumijevanja za stanje prometnica na terenu.
-Uopće ne bi smjeli izvoziti drvo iz šuma u vrijeme kad se površinski sloj zemljišta otapa jer se tada ceste najviše oštećuju. Moglo se s ovime pričekati još nekoliko dana, dok se vremenske prilike ne normaliziraju. A da ne govorim da imaju i alternativne pravce za svoje kamionice – kazao je Bartolčić.

Novčane kazne

Za incident u Babincu Stjepan Kovačević, voditelj UPŠ Bjelovar Hrvatskih šuma doznao je tek iz našeg poziva. Odmah je provjerio situaciju na terenu te nam u kratkom roku javio kako je dogovoreno kako će se odvoz drveta iz Cipeliševca spomenutom rutom odgoditi do daljnjega, odnosno dok vremenske prilike ne omoguće sigurno prometovanje dionicom Babinac – Gornja Petrička.
-Imali smo i u drugim mjestima, Velikom Trojstvu, Velikom Grđevcu i drugdje, sličnih situacija, kad su se mještani požalili. Međutim, sve smo to riješili dogovorom. Tako se mogao riješiti i ovaj problem, nije bilo potrebe za blokadom prometnice – vjeruje Kovačević.
Sličan scenarij dogodio se nedavno i u Kapeli, gdje je nerazvrstanu cestu u Visovima blokirao tamošnji načelnik Danijel Kovačec, zabranivši kamionima prolazak također zbog uništavanja prometnice. Zanimljivo, ta je priča rezultirala povećanjem šumskog doprinosa Općini Kapela od strane Hrvatskih šuma za nekoliko desetaka tisuća kuna. Babinačka priča je također dobila novčani epilog. No, ondje je ceh platio Željko Mavrin koji je kombajnom blokirao put. Policijski službenici ispisali su mu novčane kazne za zaustavljanje prometa te oglušivanje na njihovu naredbu da makne kombajn s ceste.