Cijena mjesečne usluge odvoza otpada u novoj godini se promijenila pa će tako građani dobiti manje račune u mjesečnom iznosu od 2,65 do 3,15 kuna ovisno od učestalosti odvoza i stanuju li u obiteljskim kućama ili stanovima. Na godišnjoj razini to znači uštedu od 31,80 do 44,88 kuna po korisniku, a do promjene je došlo zbog izmjena i dopuna Zakona o porezu na dodanu vrijednost. Inače, bjelovarski Komunalac otpad odvozi iz 112 od ukupno 113 naselja, a skupljeni otpad odvozi se na odlagalište neopasnog otpada “Doline”.
– Ne odvozimo otpad iz samo jednog naselja na području općine Šandrovac – Lasovac Brdo. Komunalni otpad se iz Grada Bjelovara organizirano skuplja i odvozi dva puta tjedno, a iz naselja sa šireg područja Grada Bjelovara jednom tjedno – objašnjava Stipe Crnković iz Komunalca. Kaže kako je protekla godina donijela jedan posto manju količinu otpada u odnosu na 2015. godinu, pa je tako prikupljeno 15 147 tona otpada, prosječno 58 tona svaki radni dan, odnosno 222 kg po stanovniku.
– Zbog odvojenog sakupljanja papira i kartonske ambalaže te stakla i plastike putem trgovačkih centara, količine otpada na odlagalištu padaju već šestu godinu zaredom. Do 2020. godine količina otpada koji se odlaže moramo smanjiti za dvostruko te pozivamo sve građane koji još nisu uključili u sustav primarne reciklaže da to čim prije učine – apelira Stipe Crnković.