Izgleda kako uspješnu vojnu karijeru ne mora nužno slijediti i uspješna poslovna karijera. Mile Ćuk, umirovljen s činom generala pukovnika, nekadašnji pobočnik predsjednika Franje Tuđmana i zapovjednik 1. hrvatskog gardijskog zbora, ovih je dana ‘raskrstio’ sa svojom tvrtkom ‘General linija’ koja je već duže vremena grcala u poslovnim teškoćama. Naime, Trgovački sud u Bjelovaru je koncem 2015. godine nad tom tvrtkom zaključila stečajni postupak slijedom čega je izbrisana iz sudskog registra.
– U konkretnom slučaju zaposlenik je podnio prijedlog o otvaranju stečajnog postupka, a kako je to bilo prije rujna 2015. godine kada se počelo s primjenom novog Stečajnog zakona, nije morao platiti nikakav predujam, već je sud morao pozvati sve vjerovnike da uplate troškove. Inače, iz spisa proizlazi kako je stečajni postupak pokrenuo bivši zaposlenik koji je potraživao otpremninu u visini od 7.150,00 kuna – kazala je Branka Pleskalt, predsjednica Trgovačkog suda u Bjelovaru.
Račun u blokadi, tvrtka bez imovine
Zahtjev za stečajni postupak ‘General linije’ podnio je u svibnju 2015. godine jedan zaposlenik te tvrtke zbog nenaplaćenih dugovanja. Slijedom njegovog zahtjeva Trgovački sud pokrenuo je postupak u kojem je prvo pokušao doznati postoje li uvjeti za predstečajnu nagodbu. Na mjesto privremenog stečajnog upravitelja postavljen je Franjo Otročak koji je obišao prostorije tvrtke, izvršio uvid u poslovnu dokumentaciju i ispitao postoji li razlog za otvaranje stečajnog postupka, ima li izgleda za nastavak poslovanja posrnule tvrtke i mogu li se imovinom dužnika pokriti troškovi postupka. Otkrio je kako je račun tvrtke u neprekidnoj blokadi još od 26. srpnja 2012. godine, kao i da tvrtka nema imovine koja bi ušla u stečajnu masu, već samo nenaplaćena potraživanja koja su zastarjela. Prema njegovom izračunu za provođenje stečajnog postupka kroz period od šest mjeseci trebalo je osigurati iznos od najmanje 30 tisuća kuna, što je sud i prihvatio. No, kako u roku od 15 dana iznos nije uplatio nitko od vjerovnika, ostvarili su se uvjeti za otvaranje ali ujedno i zaključenje stečajnog postupka čime je ‘General linija’ likvidirana.
Povukao se iz javnosti
Inače, o Mile Ćuku, vlasniku propale ‘General linije’, vrlo se malo moglo čuti nakon njegovog odlaska u vojnu mirovinu, a gotovo da uopće nije istupao u javnost. Spomenutu tvrtku osnovao je tijekom 2004. godine sa sjedištem u Malim Zdencima nedaleko Grubišnog Polja, a premda je tvrtka bila registrirana za ‘sve i svašta’, uglavnom se bavila cestovnim prijevozom. Milijunski prihodi tvrtke kroz godine su se sve drastično smanjivali da bi se 2013. godine sveli na 200–tinjak tisuća kuna. S propašću vlastite tvrtke umirovljeni general Ćuk pridružio se brojnim hrvatskih generalima kojima se izlet u poslovne vode na koncu pokazao neuspješnim, a najpoznatiji od njih zasigurno Vladimir Zagorec.