Iako je Natalija Baković (46) zamalo ubila svojeg nevjenčanog supruga zarivši mu nož u prsa, zahvaljujući sada pravomoćnoj presudi Vrhovnog suda dobila je tek deset mjeseci uvjetne zatvorske kazne. Epilog je to bizarne i još uvijek do kraja nerazjašnjene obiteljske drame koja se odvila u siječnju 2012. godine u njihovoj obiteljskoj kući nedaleko Garešnice.
‘Ubola me nožem’
Naime, nakon cjelodnevnog boravka u šumi sa susjedom, Željko je stigao kući gdje je zatekao Nataliju kako se s veselim društvom časti pivom. Iz pušnice im je donio komad mesa kako bi svi mogli ‘zameziti’. Bili su veseli, slušali glazbu i plesali, a nakon što su gosti otišli, Željko je zamolio svoju nevjenčanu ženu da nareže šunku i da kćerima jesti.
– Rezala je šunku koju sam ja držao u rukama. Kako je rezala šunku, ubola me nožem ispod ramena. Ispustio sam šunku, otišao u dnevni boravak skinuti krvavu odjeću i kad sam vidio gdje krvarim, rekao sam kćeri da nazove hitnu – ispričao je Željko tijekom sudskog procesa.
‘Nožem sam ga…’
U optužnici stoji kako je Natalija supruga ubola kuhinjskim nožem dužine oštrice 19,3 cm u lijevu stranu prsnog koša čime mu je zadala teške ozljede, a život mu je spašen isključivo zahvaljujući brzoj intervenciji hitne medicinske pomoći. Državno odvjetništvo optužilo ju je za pokušaj ubojstva. Kada ju je uspaničena kći neposredno poslije događaja upitala što se dogodilo, Natalija je mrtvo–hladno kazala: ‘Nožem sam ga…’, te nakon toga sjela na stolicu i tupo gledala u stranu, ne pokazujući ni trunke emocije, želje da pomogne suprugu, a kamoli žaljenja.
Tko govori istinu?
Željko je, pak, policiji ispričao da je tijekom skidanja mesa u pušnici pao na staklo i tako se ozlijedio, da bi kasnije tijekom suđenja svjedočio da se toga ne sjeća. No, čitavo vrijeme uporno je tvrdio da ga žena nije namjerno ubola, u što optužba nije povjerovala, već je tvrdila da svojim iskazom želi zaštiti nevjenčanu suprugu. Tužiteljstvo je isticalo rezultate psihijatrijskog vještaka u kojem stoji kako Natalijina nepostojeća reakcija da pomogne ozlijeđenom suprugu jednostavno–nije normalna. Da ga je slučajno ubola, tvrdilo je tužiteljstvo, zasigurno bi mu išla pomoći. Njezina obrana, s druge strane, držala je da se sve odigralo posve slučajno. Da je Natalija zaista željela ubiti supruga, tvrdili su, ne bi se zaustavila samo na jednom ubodu, a i ozlijeđeni suprug ne bi mirno čekao hitnu pomoć, već bi pokušao pobjeći.
A gdje je šunka?
Najveći misterij cijele priče je šunka koje je netragom nestala. Naime, policija je tijekom očevida nikako nije mogla pronaći, premda je gotovo svi sudionici krvavog događaja spominju u svojim iskazima. Međutim, u zapisniku o očevidu stoji kako policija nije pregledavala unutrašnjost kuhinjskih elemenata i frižidera pa je postojala mogućnost da je kći kasnije pospremila stol za kojim su prethodno sjedili gosti, a na kojem se mogla nalaziti i šunka. U kakvom je stanju mogla biti Natalija te večeri, govori rezultat alkotestiranja pri kojem je napuhala 2,23 promila! Za razliku od tužiteljstva, ispitani svjedoci kazali su kako se Natalija i Željko te kobne večeri uopće nisu svađali, već da su svi bili u ‘veselom raspoloženju’. Kakva god istina bila, čini se da će je i dalje znati samo sudionici ovog kobnog događaja.