Bjelovarski kraj od davnina slovi kao mjesto bogate povijesti, iz kojeg su potekle mnoge poznate ličnosti koje su, svake na svoj način, pridonijele stvaranju hrvatske povijesti. Poduža je lista takvih, a mi ćemo u ovom tekstu spomenuti samo neke od njih. Među njih svakako valja uvestiti Nastu Rojc, koja slovi za slikaricu koja je bila ispred svoga vremena. Rođena je u Bjelovaru u bogatoj obitelji. Otac joj je bio Milan Rojc, poznati bjelovarski odvjetnik, koji je u to doba blisko surađivao sa Ivšom Lebovićem, još jednim iznimno bitnim Bjelovarčanom. Naime, Lebović je bio odličan odvjetnik i političar, a često je branio siromašne potpuno besplatno. Osnovao je ogranak Hrvatske seljačke stranke u Bjelovaru, a često su ga posjećivali prijatelji Stjepan Radić i Vladko Maček. U Novoj Rači 1819. godine rođen je pak Ivan vitez Trnski, hrvatski književnik, prvi predsjednik Društva hrvatskih književnika i počasni građanin grada Zagreba. Gotovo cijela Jugoslavija znala je za bjelovarsku tvornicu Tomo Vinković, no manje je poznato da je dobila ime po velikom bjelovarskom antifašističkom borcu i narodnom heroju. Bjelovarski medicinski centar svojedobno je pak nosio ime po doktorici Emliji Holik, koja je, osim u liječničkom svijetu, pridonijela i u političkom. Isto tako vrijedna spomena svakako je Boža Tvrtković koja se 1956. godine zaposlila u Gimnaziji Bjelovar nakon završenog studija biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. U gimnaziji je dočekala i kraj svog radnoga vijeka, a kakav je utisak ostavila na svoje učenike govori činjenica da su na posljednjem oproštaju s profesoricom učenici i profesori bjelovarskih škola obećali su da će Boža Tvrtković uvijek živjeti s njima. I održali obećanje jer su osnovali fond Boža Tvrtković koji postoji i danas. Koliko o njima danas znaju Bjelovarčani provjerili smo na gradskim ulicama.

STIPE VUČEMILOVIĆ
Znam da su neke naše ulice dobile imena po Ivši Leboviću i Ivanu vitezu Trnskom, a mislim da je lebović bio poznati gradski obrtnik. Boža Tvrtković je možda bila slikarica. Za ostale, nažalost, nisam čuo.

BRANKO KRALJEC
Ja znam sve, Ivan vitez Trnski je bio vitez koji se borio u zagrebačkom naselju Trnskom protiv Turaka. Ivša Lebović je jeo kruh bez motike i tako je dobio ime. Tomo Vinković? Pa proizveo je traktor!

MILAN LEVAK
Za Tomu Vinkovića sam naravno čuo, ali ne znam po kome je dobio ime. Ivan vitez Trnski je bjelovarski književnik. Za Lebovića sam čuo, ali ne bi znao točno zanimanje. Ostala imena su mi nepoznata.

GORAN VLAŠIĆ
Vinković je bio narodni heroj, a Trnski književnik. Za Lebovića nisam siguran, a Nasta Rojc jedna od poznatijih slikarica u Hrvatskoj. Boža Tvrtković je profesorica biologije, i meni je predavala.

DOMINIK MIKULIĆ
Tomo Vinković, pa on je proizvođač traktora. Ivan vitez Trnski je poginuo u zrakoplovnoj nesreći, je li tako? Ulica Ivše Lebovića mi je poznata, ali njega ne znam. Ostala imena mi nisu poznata.

DRAGUTIN HRŽINA
Radio sam ja u Tomi Vinkoviću, ali ne znam po kome je tvornica dobila ime. Za lebovića ne bih nagađao, a Trnski je pisac. Emilija Holik se često nešto spominjeu bolnici, pa pretpostavljam da je doktorica.